Nieuwsoverzicht

 Hieronder vindt u een selectie van interessante nieuwtjes

08.07.2014 - Tien weetjes over beroepskosten

Kosten die u maakt om uw beroepsinkomsten te verkrijgen of te behouden, zijn als beroepskost aftrekbaar. Kosten met een privékarakter niet. Maar er zijn ook twijfelgevallen. Sommige kosten die (deels) een beroepskarakter hebben, zijn toch niet volledig aftrekbaar. Om te zorgen dat u niet voor een verrassing komt te staan, is het belangrijk te weten wat u wel, en wat u niet kan aftrekken. We zetten tien kosten op een rij…
Lees meer

04.07.2014 - Nieuwe fiscale vrijstelling voor werkgevers om impact eenheidsstatuut te milderen

De invoering van het eenheidsstatuut (de juridische gelijkschakeling van arbeiders en bedienden) heeft een brede waaier aan gevolgen. Ook fiscaal heeft dit eenheidsstatuut zijn consequenties. Zo werd er een nieuwe vrijstelling ingevoerd, om de financiële impact voor de werkgevers wat te temperen.
Lees meer

01.07.2014 - Kleine ondernemingen en de btw: een update

Kleine ondernemingen hebben heel wat minder btw-verplichtingen dan grote ondernemingen. Ze moeten onder andere geen btw aanrekenen op hun diensten. Keerzijde van de medaille is dat ze ook geen recht op aftrek hebben. Sinds 1 april 2014 werd de drempel om als kleine onderneming beschouwd te worden opgetrokken van 5.580 EUR tot 15.000 EUR Heel wat meer ondernemingen komen dus in aanmerking. De algemene regels hebben we in een eerdere bijdrage al uiteengezet. Ondertussen heeft de fiscus meer richtlijnen voor deze kleine ondernemingen gepubliceerd. Wij staan kort stil bij de belangrijkste punten.
Lees meer

30.06.2014 - Een tweede verblijf in het buitenland: Spanje

Velen dromen van een vakantiehuisje in een zuiders land. Als u deze droom wil realiseren, moet u zich wel eerst goed informeren. Het kopen en bezitten van onroerend goed in een ander land brengt immers heel wat juridische en fiscale gevolgen met zich mee. In een reeks bijdragen zullen wij u verschillende praktische fiscale tips geven, waar u rekening mee moet houden als u uw zinnen heeft gezet op een tweede verblijf in het buitenland. In een vorige bijdrage focusten we al op Italië. In dit deel geven we tips voor wie een woning onder de Spaanse zon verkiest.
Lees meer

26.06.2014 - Voorafbetalingen 2014: lager vermeerderingspercentage

Ondernemingen zijn verplicht om voorafbetalingen te doen. Als ze dat nalaten worden ze daarvoor gestraft. Ze moeten dan een ‘belastingvermeerdering’ betalen. Ieder jaar wordt het vermeerderingspercentage bepaald waarmee de vermeerdering wordt berekend. Voor de voorafbetalingen van dit jaar (aanslagjaar 2015) geldt een lager vermeerderingspercentage dan de voorafgaande jaren.
Lees meer

24.06.2014 - Juridisch kader voor ambachtssector is een feit

Bent u actief in de ambachtssector? Een nieuw juridisch kader voor deze sector maakt dat ambachtslieden worden beschouwd als een volwaardige categorie van zelfstandigen. Het wettelijk statuut en de erkenning als ambachtsman of als ambachtsonderneming levert een aantal voordelen op.
Lees meer

21.06.2014 - Proefbeding compleet verleden tijd?

De invoering van het eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden heeft ook gevolgen voor het proefbeding. Het proefbeding in arbeidsovereenkomsten heeft door de nieuwe ontslagregels een stuk van zijn bestaansreden verloren. Als algemeen principe geldt dat u geen proeftijd meer kan voorzien in een arbeidsovereenkomst gesloten vanaf 1 januari 2014. Kent u de uitzonderingen op dit principe?
Lees meer

19.06.2014 - Verplichtingen beursgenoteerde vennootschappen: Belangrijke wijzigingen op vlak van de periodieke informatieverstrekking

De informatieverplichtingen van beursgenoteerde vennootschappen vereenvoudigen. Beursgenoteerde vennootschappen zijn niet meer verplicht om kwartaalinformatie openbaar te maken. En deze vennootschappen krijgen meer tijd voor de openbaarmaking van hun halfjaarlijkse financiële verslagen. De nieuwe regels gelden sinds 2 mei 2014.
Lees meer

16.06.2014 - Het recht op aftrek van een gemengde belastingplichtige

Ontplooit u zowel activiteiten die aan btw zijn onderworpen, als activiteiten die zijn vrijgesteld? Dan bent u een ‘gemengde belastingplichtige’. Dit houdt in dat uw recht op aftrek van de btw die u betaalde wordt beperkt. Slechts voor zover u belaste handelingen stelt, heeft u recht op aftrek. Een deel van de btw zal u dus niet kunnen recupereren.
Lees meer

13.06.2014 - Pensioenuitkeringen: hoe worden ze belast?

De verhoging van de wettelijke minimumpensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar vanaf 2016 heeft ook fiscale gevolgen. Zo werd het tarief op sommige aanvullende pensioenkapitalen verhoogd. Uw pensioenkapitaal kan nu dan ook aan heel wat verschillende tarieven worden onderworpen, naar gelang het soort uitkering, de leeftijd die u heeft bij de uitkering en het feit of u al dan niet nog actief bent op het moment van de uitkering.
Lees meer

10.06.2014 - Brussels ZEUS-project: nieuwe financiële steunmiddelen voor het bedrijfsleven

Heeft u al gehoord van ZEUS? Bedrijven in een welomschreven zone die inspanningen doen om buurtbewoners aan te werven, kunnen in het kader van het zogenaamde ZEUS-project - dat staat voor “Zone van Economische Uitbouw in de Stad”- fiscale en andere voordelen krijgen. Het betreft specifieke ondersteuning voor bedrijven in bepaalde wijken rond de Kanaalzone in het Brussels Gewest met minder gunstige sociaal-economische indicatoren. Die specifieke ondersteuning bestaat uit drie nieuwe financiële stimuli.
Lees meer

06.06.2014 - Samenwonen en erven: wettelijk versus feitelijk samenwonen

Wie wil gaan samenwonen kan er voor kiezen louter feitelijk samen te wonen, dan wel ‘wettelijk’ te gaan samenwonen. De keuze die men daarbij maakt, heeft heel wat juridische en fiscale gevolgen. Hoe zit het bijvoorbeeld als men iets erft van de samenwonende partner? Wij bekijken het vanuit twee invalshoeken: het erfrecht en de successierechten.
Lees meer

02.06.2014 - Buitenlandse rekeningen: wat melden aan centraal aanspreekpunt?

Belastingplichtigen zijn al langer verplicht het bestaan van buitenlandse bankrekeningen bij de fiscus aan te geven. Daarnaast is het de bedoeling dat de belastingplichtigen meer info over deze rekeningen verstrekken aan het centraal aanspreekpunt (CAP) van de Nationale Bank van België. De FOD Financiën zal vanaf het najaar de belastingplichtigen uitnodigen om de vereiste gegevens aan het aanspreekpunt door te geven. Het gaat meer bepaald om bijkomende gegevens over de buitenlandse bankrekeningen die de belastingplichtige heeft aangegeven in zijn aangifte in de personenbelasting voor de aanslagjaren 2012, 2013 en 2014.
Lees meer

30.05.2014 - Meerwaarden op aandelen: vier hypotheses

Als uw vennootschap meerwaarden realiseert op aandelen, kan die meerwaarde aan verschillende fiscale regimes onderworpen worden. Naar gelang het regime is de meerwaarde vrijgesteld of wordt het aan een ander tarief (bv. 0,4 % of 25 %) belast. Welk regime er wordt toegepast, hangt onder meer af van de vraag of uw vennootschap groot of klein is, hoelang u de aandelen behoudt, …
Lees meer

26.05.2014 - De fiscale gevolgen van huwelijk en samenwonen

Zowat iedere stap in een mensenleven heeft fiscale gevolgen. Ook gaan samenwonen of trouwen heeft een fiscaal kantje. Wij gidsen u in vogelvlucht door de fiscale gevolgen van het huwelijk of het wettelijk samenwonen. Zo bent u ‘fiscaal’ al vast klaar voor de grote sprong.
Lees meer

20.05.2014 - Beperking van cashbetalingen in kader van anti-witwaswetgeving: ken uw limieten

Weet u als ondernemer welke facturen u in contanten mag ontvangen? Niet onbelangrijk want het toepassingsgebied van de anti-witwaswetgeving van 11 januari 1993 is sinds 1 januari 2014 gevoelig uitgebreid en overtredingen worden streng gestraft. U moet een onderscheid maken tussen verrichtingen met betrekking tot onroerende goederen, en andere verrichtingen. Het grensbedrag voor contante betalingen is verlaagd naar 3.000 euro. Voor vastgoedtransacties zijn alle cashbetalingen, inclusief voorschotbetalingen, verboden.
Lees meer

18.05.2014 - Wie betaalt er hoeveel vennootschapsbijdrage in 2014?

De vennootschapsbijdrage 2014 blijft ongewijzigd ten opzichte van 2013. Het grensbedrag om het onderscheid tussen grote en kleine vennootschappen te bepalen, werd geďndexeerd. De vennootschapsbijdrage moet in principe uiterlijk op 30 juni 2014 worden betaald. Beginnende personenvennootschappen, vennootschappen in financiële problemen en vennootschappen die bewijzen dat ze gedurende het volledige kalenderjaar geen handels- of burgerlijke activiteit hebben uitgeoefend, kunnen worden vrijgesteld.
Lees meer

15.05.2014 - Een collectief akkoord met de fiscus over uw beroepskosten

Het exacte bedrag van sommige beroepskosten (bv. kleine kantoorkosten, autokosten, representatiekosten) is moeilijk te bewijzen. Om daaraan tegemoet te komen, werden de individuele en collectieve akkoorden in het leven geroepen. De regels voor het sluiten van een individueel akkoord hebben we in een eerdere bijdrage al toegelicht. Vandaag gaan we dieper in op het collectief akkoord.
Lees meer

12.05.2014 - Belastingkrediet voor aangroei eigen middelen

Om belastingplichtigen aan te moedigen hun eigen middelen te laten aangroeien, werd er in de personenbelasting een belastingkrediet ingevoerd. Dit belastingkrediet wordt toegekend aan handelaars, nijveraars, landbouwers en vrije beroepers die hun eigen vermogen verstevigen, door investeringen te doen of hun schulden af te bouwen.
Lees meer

09.05.2014 - Aandachtspunten bij het bijeenroepen van de algemene vergadering van een vzw

Het bijeenroepen en het houden van de algemene vergadering moet gebeuren volgens strikte regels. Dit geldt ook voor het bijeenroepen van de algemene vergadering op vraag van de leden van een vereniging zonder winstoogmerk (vzw). In België zijn veel vzw’s actief. Het kan dus geen kwaad om enkele regels ter zake op te frissen.
Lees meer

05.05.2014 - Vermindering van onroerende voorheffing voor kinderlast

Belastingplichtigen met kinderen krijgen verschillende voordelen. Zo wordt hun belastingvrije som verhoogd per kind dat ze ten laste hebben. Ook in de onroerende voorheffing krijgen ze een tegemoetkoming. In Vlaanderen is dat een vermindering als het gezin minstens twee kinderen telt die voor de kinderbijslag in aanmerking komen. Hoe meer kinderen, hoe groter de vermindering. De onroerende voorheffing is een gewestelijke bevoegdheid, waardoor er een verschil is ontstaan tussen de Vlaamse, Waalse en Brusselse verminderingen. Ook deze laatste twee gewesten staan een vermindering toe, maar dan onder andere voorwaarden. In deze bijdrage gaan we enkel in op de Vlaamse regeling.
Lees meer

02.05.2014 - Herziening van afgetrokken btw: hoe zit dat precies?

Belastingplichtigen kunnen de btw die zij betalen op de producten en diensten, die zij gebruiken voor hun aan btw onderworpen beroepsactiviteit, onmiddellijk volledig aftrekken. Gewijzigde omstandigheden kunnen echter met zich meebrengen dat er vroeger te veel of te weinig btw werd afgetrokken. Dan wordt de aftrek herzien, om de situatie weer recht te zetten. In deze bijdrage focussen we op de herziening van aftrek van de btw geheven op bedrijfsmiddelen.
Lees meer

30.04.2014 - Investeringsaftrek 2014: percentages zakken opnieuw

Ondernemingen die investeren in nieuwe materiële vaste activa hebben recht op een fiscaal voordeel. De sommen die besteed worden aan nieuwe investeringen, kunnen immers deels in mindering worden gebracht van de belastbare inkomsten van de ondernemingen (zowel natuurlijke personen als vennootschappen). Deze fiscale gunstmaatregel noemt men ‘investeringsaftrek’. Hoewel de overheid investeringen wil aanmoedigen, zakken de meeste percentages dit jaar (voor investeringen in 2014) opnieuw met 1 %.
Lees meer

28.04.2014 - Geregistreerde kassa in de btw

Het invoeren van de geregistreerde kassa in de horeca heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Ondertussen zijn de eerste horeca-uitbaters ook echt met het systeem van start gegaan. De anderen hebben nog even respijt, maar niet meer zo lang. Vanaf 1 januari 2015 wordt het echt verplicht. Het wordt stilaan tijd dus om de regels toe te lichten.
Lees meer

25.04.2014 - Wanneer zijn meerwaarden op bedrijfsvoertuigen vrijgesteld van belasting?

Om ondernemingen aan te moedigen hun bedrijfsvoertuigen, die zij gebruiken voor goederenvervoer of voor bezoldigd personeelvervoer, te vervangen door milieuvriendelijkere voertuigen, heeft de wetgever een bijzondere vrijstelling voorzien. De vrijstelling geldt voor alle ondernemingen: zowel natuurlijke personen als vennootschappen. Wij sommen voor u de voorwaarden op waaraan u moet voldoen, opdat de meerwaarde die u realiseert op zulke voertuigen, van belasting zou zijn vrijgesteld.
Lees meer

22.04.2014 - Een individueel akkoord met de fiscus over uw beroepskosten

Om beroepskosten te kunnen aftrekken, moeten er verschillende voorwaarden vervuld zijn. Eerst en vooral moeten de kosten gedaan zijn om belastbare inkomsten te verkrijgen. Daarnaast moet de echtheid en het bedrag van de kosten vaststaan. Als de echtheid wel vaststaat, maar het bedrag niet, kan u hierover een individueel akkoord sluiten met de fiscus. Zo krijgt u onmiddellijk zekerheid over de aftrekbaarheid van de kosten. Er kunnen ook collectieve akkoorden worden afgesloten voor een bepaalde beroepsgroep, daar gaan we in een volgende bijdrage verder op in.
Lees meer

18.04.2014 - Een overzicht van de bevoegdheden van de jaarvergadering

De algemene vergadering is een verplicht orgaan met wettelijke bevoegdheden. Wanneer uw boekhouding per kalenderjaar loopt, valt de jaarvergadering meestal in mei of in juni omdat ze moet plaatsvinden binnen de zes maanden na het einde van het boekjaar. De jaarvergadering kan alle bevoegdheden uitoefenen die het Wetboek van Vennootschappen en de statuten haar toekennen. Een overzicht.
Lees meer

14.04.2014 - Bescherming hoofdverblijfplaats zelfstandigen uitgebreid naar zelfstandigen in bijberoep

Zelfstandigen in hoofdberoep die een verklaring afleggen bij de notaris, kunnen hun huis laten beschermen tegen beslag door schuldeisers. Sinds 13 februari 2014 is die beschermingsprocedure uitgebreid. Niet alleen een zelfstandige in hoofdberoep, maar ook de zelfstandige in bijberoep en de zelfstandige die actief is na zijn pensionering kan zo’n verklaring afleggen. De zelfstandige zal ook minder moeten betalen voor deze bescherming.
Lees meer

11.04.2014 - Beursgenoteerde aandelen in een nalatenschap: hoe waarderen ?

Om te weten hoeveel successierechten u moet betalen, is het belangrijk de nalatenschap correct te waarderen. De wetgever heeft daarvoor verschillende waarderingsregels bedacht. Aangezien successierechten tot de bevoegdheden van de gewesten behoren, kunnen zij die waarderingsregels aanpassen. In het Vlaams Gewest werden in de zomer van 2013 de regels voor de waardering van beursgenoteerde aandelen die tot een nalatenschap behoren, gewijzigd. Al deze aandelen moeten aan hun beurswaarde gewaardeerd worden.
Lees meer

08.04.2014 - Aangifte personenbelasting 2014: de nieuwigheden

Het aangifteformulier personenbelasting voor aanslagjaar 2014 is bekend. Zoals elk jaar staan er weer enkele nieuwe codes in, en werden andere codes geschrapt. Bijzonder is wel dat er dit jaar minder codes zijn, terwijl er de vorige jaren steeds maar codes waren bijgekomen. Er werden heel wat overbodig geworden codes geschrapt. Anderzijds waren er door wetswijzigingen ook enkele nieuwe codes nodig, die nu werden toegevoegd.
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  [29]  30  31  32  33  34  35  36  37  

BCD bvba

Ringlaan 34 bus 0001
1745 Opwijk
t. 052 35 70 09
f. 052 35 93 54
e-mail: info@bcdbvba.be
EVA online software

Openingsuren kantoor

Maandag tot en met vrijdag : van 08.30 uur tot en met 17.00 uur. Er kan steeds een afspraak gemaakt worden buiten de kantooruren.

Woensdag werken we met gesloten deuren

IPCF - BIBF