Nieuwsoverzicht

 Hieronder vindt u een selectie van interessante nieuwtjes

13.06.2015 - Btw van cateringkosten voor reclame-event toch aftrekbaar

De discussie sleept al lang aan: hoe zit het met cateringkosten die een bedrijf maakt voor een commercieel evenement. Zijn dit reclamekosten, zodat de btw hierop aftrekbaar is. Of zijn het gewone kosten van onthaal, zodat de btw niet aftrekbaar is. De fiscus heeft steeds voet bij stuk gehouden dat het niet-aftrekbare kosten van onthaal zijn. Maar nu geeft hij zich toch gewonnen: de kosten zijn aftrekbaar.
Lees meer

09.06.2015 - Investeringsaftrek 2015: percentages blijven gelijk

Ondernemingen die investeren in nieuwe materiële vaste activa hebben recht op een fiscaal voordeel: de investeringsaftrek. De uitgaven gedaan voor de nieuwe investeringen, mogen immers gedeeltelijk in mindering worden gebracht van de belastbare inkomsten van de ondernemingen. Zowel natuurlijke personen met een eenmanszaak als vennootschappen kunnen er van genieten. Nadat de afgelopen jaren de percentages van de investeringsaftrek steeds verminderden, zijn ze dit jaar gelijk gebleven aan vorig jaar.
Lees meer

01.06.2015 - Belangrijke boekhoudkundige hervorming nakend

Ons jaarrekeningrecht is op de Vierde en Zevende Boekhoudrichtlijnen gebaseerd. De nieuwe Europese Jaarrekeningrichtlijn 2013/34/EU van 26 juni 2013 voor niet-beursgenoteerde ondernemingen vervangt deze richtlijnen en wijzigt ingrijpend het bestaande wettelijke kader. De nieuwe richtlijn voorziet verschillende regelingen voor micro-, kleine, middelgrote en grote ondernemingen zodat de administratieve kosten bij de naleving van de jaarrekeningregels in verhouding zijn tot de grootte van de betrokken ondernemingen. De besprekingen over de omzetting van de richtlijn in interne wetgeving zijn volop aan de gang.
Lees meer

31.05.2015 - Successieplanning: een generatie overslaan = minder successierechten betalen

De opzet van successieplanning is zoveel mogelijk successierechten te besparen. Dat kan op verschillende manieren. Eén methode is zorgen dat dezelfde goederen niet twee keer, maar slechts één keer overgaan naar een andere generatie: dat kan bijvoorbeeld door uw vermogen rechtstreeks aan uw kleinkinderen na te laten. U slaat met andere woorden een generatie over, vandaar dat deze techniek ook wel "generation skipping" wordt genoemd.
Lees meer

28.05.2015 - Werken door de vruchtgebruiker: wat daarna?

Wat als u als vruchtgebruiker verbeteringen aanbrengt aan het onroerend goed dat u in vruchtgebruik heeft? Hoe zit het dan op het einde van de periode van het vruchtgebruik? Kan u daarvoor een vergoeding vragen aan de blote eigenaar? En wat vindt de fiscus daarvan? De antwoorden op deze vragen zijn anders voor herstellingswerken dan voor verbeteringswerken. We zetten vragen en antwoorden op een rijtje.
Lees meer

25.05.2015 - Moet uw vennootschap dit jaar de vennootschapsbijdrage betalen?

Elke vennootschap die is onderworpen aan de Belgische vennootschapsbelasting of aan de belasting der niet-verblijfhouders, moet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Aan dat fonds moet ze uiterlijk op 30 juni 2015 de vennootschapsbijdrage betalen. Sommige vennootschappen genieten echter van een tijdelijke dan wel een permanente vrijstelling.
Lees meer

23.05.2015 - Hoe en wanneer voorafbetalen in afwijkende boekjaren: vennootschappen die hun boekhouding niet per kalenderjaar voeren

De fiscus schrijft voor wanneer ondernemingen hun voorafbetalingen moeten doen. Voor vennootschappen die hun boekhouding voeren per kalenderjaar zijn die data 10 april, 10 juli, 10 oktober en 20 december. Deze data kunnen wel één of twee dagen verschuiven als ze op een zaterdag, zondag of feestdag vallen (dit jaar valt 10 oktober op een zaterdag en wordt de vervaldatum 12 oktober). In dit artikel staan we echter stil bij vennootschappen die hun boekhouding niet per kalenderjaar voeren.
Lees meer

19.05.2015 - Overzicht: wie is voor welke belastingvermindering bevoegd?

Sinds de zesde staatshervorming is de Belgische fiscaliteit er niet eenvoudiger op geworden. De gewesten zijn nu ook gedeeltelijk bevoegd in de personenbelasting. Zij mogen niet enkel opcentiemen heffen op de federale belasting, maar zijn ook bevoegd voor de belastingverminderingen die aansluiten bij hun andere niet-fiscale bevoegdheden. Voor andere belastingverminderingen blijft de federale overheid dan weer bevoegd. Een overzicht van wie voor welke belastingvermindering bevoegd is.
Lees meer

15.05.2015 - Samenwonend of gehuwd: wat als de fiscus komt invorderen?

Als u een fiscale schuld heeft, zal die fiscus die komen invorderen. Dat kan de fiscus niet alleen doen voor een persoonlijke schuld, maar ook voor de belastingschuld van uw echtgenoot. De fiscus hoeft daarbij zelfs geen rekening te houden met het huwelijksvermogensstelsel dat u heeft gekozen. Ook feitelijke samenwoners lopen risico.
Lees meer

12.05.2015 - Aangifte personenbelasting 2015: de nieuwigheden

Binnenkort moeten de aangiftes personenbelasting ingediend worden. Tijd om dus eens stil te staan bij de nieuwigheden in het aangifteformulier van dit jaar: dat zijn er immers heel wat. Dit is het gevolg van de zesde staatshervorming en de regionalisering van de personenbelasting die dit jaar voor het eerst hun weerslag krijgen in de aangifte.
Lees meer

08.05.2015 - Instemming echtgenoot zelfstandige nodig voor verklaring onvatbaarheid beslag hoofdverblijfplaats?

Een zelfstandige kan voor de notaris verklaren dat de woning, waarin hij zijn hoofdverblijfplaats heeft gevestigd, niet vatbaar is voor inbeslagname door schuldeisers. De instemming van de echtgenoot van de zelfstandige is hiervoor nodig. Stel dat de echtgenoot van de zelfstandige zonder reden zijn/haar instemming met die verklaring weigert? De impact van die weigering is beperkt omdat de zelfstandige zich door de rechtbank kan laten machtigen om de verklaring af te leggen zonder die instemming.
Lees meer

04.05.2015 - Nieuwigheden inzake opleidingscheques en loopbaanbegeleiding

De toegang tot opleidingscheques voor hooggeschoolden is sinds 1 maart 2015 beperkt tot hooggeschoolden die een loopbaangerichte opleiding volgen. Voor laag- en middengeschoolden wijzigt de reglementering inzake opleidingscheques niet. Tegelijk wordt het toepassingsgebied van de regeling voor opleidingscheques én loopbaancheques wel uitgebreid.
Lees meer

01.05.2015 - Registreer interne pensioenbeloftes voor zelfstandige bedrijfsleiders vóór 30 juni

Interne pensioenbeloften die niet in een externe groepsverzekering zijn omgezet, moeten bij de Databank Aanvullende Pensioenen worden geregistreerd. Die registratie moet uiterlijk op 30 juni 2015 via een online toepassing gebeuren. Vennootschappen die de interne pensioenbelofte niet tijdig registreren, kunnen het pensioenkapitaal bij uitkering niet als beroepskost aftrekken.
Lees meer

30.04.2015 - Wat is fiscaal misbruik: enkele voorbeelden van de rulingcommissie

De fameuze algemene antimisbruikbepaling bestrijdt constructies en verrichtingen die als fiscaal misbruik worden beschouwd. Hoewel er een wettelijke definitie bestaat van wat fiscaal misbruik precies is, is het in de praktijk niet altijd even duidelijk wat de fiscus nu juist als misbruik beschouwt. Daarom is het goed eens te kijken naar wat de Dienst Voorafgaande Beslissingen (beter bekend als de rulingcommissie) daar over te zeggen heeft. Hoewel de hier vermelde voorbeelden erg afhangen van de concrete feiten die aan commissie werden voorgelegd, geven ze toch een beeld van haar visie.
Lees meer

28.04.2015 - Belastingverminderingen: de niet-geïndexeerde bedragen

De regering heeft beslist een aantal bedragen in de personenbelasting de komende jaren niet te indexeren. Deze beslissing heeft zelfs terugwerkende kracht: de bedragen worden bevroren op het niveau van aanslagjaar 2014. De bedragen die in begin van vorig jaar als geïndexeerde bedragen voor aanslagjaar 2015 werden bekendgemaakt, worden niet toegepast. Het betreft vooral de grensbedragen voor de belastingverminderingen.
Lees meer

20.04.2015 - Voorafbetalingen 2015: lager vermeerderingspercentage

Ondernemingen die geen of onvoldoende voorafbetalingen doen, moeten een belastingvermeerdering betalen. Het vermeerderingspercentage waarmee de vermeerdering wordt berekend, wordt ieder jaar vastgesteld. Voor de voorafbetalingen van dit jaar (aanslagjaar 2016) geldt opnieuw een lager vermeerderingspercentage dan de voorafgaande jaren. Dit percentage bedraagt 1,125 %.
Lees meer

17.04.2015 - Vermindering van onroerende voorheffing voor kinderlast – indexering 2015

Het Vlaams Gewest geeft belastingplichtigen een korting op de onroerend voorheffing als hun gezin minstens twee kinderen telt die voor de kinderbijslag in aanmerking komen. Hoe meer kinderen, hoe groter de vermindering. Het bedrag van de korting wordt jaarlijks geïndexeerd. De bedragen voor 2015 zijn nu bekend.
Lees meer

13.04.2015 - De oproepingsformaliteiten voor de algemene vergadering

Mei en juni zijn traditioneel de maanden dat de jaarvergadering wordt georganiseerd. De bijeenroeping van een algemene vergadering is onderworpen aan de regels van het Wetboek van Vennootschappen. De oproeping verschilt naargelang de rechtsvorm van uw vennootschap en de aard van de uitgegeven effecten. De algemene vergadering kan uitzonderlijk aan die oproepingsformaliteiten verzaken en dus vergaderen zonder formele oproeping. Enkele aandachtspunten.
Lees meer

04.04.2015 - Geregistreerde kassa in de horeca: update van de laatste wijzigingen

Sinds 1 januari 2015 is het systeem van de geregistreerde kassa in de horeca eindelijk in werking getreden. Ondertussen heeft de fiscus nog wat aan de details gemorreld. Tijd dus om nog eens een stand van zaken op te stellen.
Lees meer

01.04.2015 - Forfaitaire beroepskosten: hoger forfait voor werknemers

Wie beroepskosten wil aftrekken, kan er voor kiezen om zijn werkelijke beroepskosten te bewijzen of het beroepskostenforfait af te trekken. Het forfait bestaat uit vaste percentages die dalen naar gelang het inkomen stijgt. In 2015 en 2016 worden deze percentages voor werknemers in twee fases opgetrokken. Ook de bedragen waarop de percentages worden toegepast, worden licht verhoogd. Een overzicht.
Lees meer

31.03.2015 - Wanneer is een verbouwd onroerend goed een nieuw gebouw voor de btw?

Een ‘nieuw’ gebouw wordt op btw-vlak anders behandeld dan een ‘oud’ gebouw. Daarom is het belangrijk te weten of een gebouw ‘oud’ of ‘nieuw’ is. Voor een pas gebouwd pand is dat niet zo moeilijk. Voor bestaande gebouwen die worden verbouwd, herbouwd of gerenoveerd, is het antwoord soms moeilijker.
Lees meer

28.03.2015 - Pensioensparen: de nieuwe regels

Door aan pensioensparen te doen, kan u op een fiscaal gunstige manier een pensioenkapitaaltje vergaren. Tijdens het aanleggen van dit kapitaal krijgt u een fiscaal voordeel. Anderzijds moet u op het einde van de rit natuurlijk wel langs de kassa passeren Lees: u moet belasting betalen als het pensioenkapitaal aan u wordt uitgekeerd. Aan de wijze waarop die belasting wordt geheven, heeft de programmawet van december 2014 gesleuteld. Een overzicht van de wijzigingen.
Lees meer

24.03.2015 - Taks op omzetting effecten aan toonder kan worden teruggevorderd van fiscus

In 2011 voerde de toenmalige regering Di Rupo een taks in op de omzetting van effecten aan toonder. Er moest een taks van 1% worden betaald voor de omzettingen van effecten aan toonder in 2012 en 2% voor de omzettingen in 2013. Het Grondwettelijk Hof heeft die omzettingstaks op 5 februari jl. retroactief vernietigd. Financiële instellingen en vennootschappen die de omzettingstaks hebben betaald, kunnen die van de fiscus terugeisen.
Lees meer

21.03.2015 - Welke interestvoet toepassen bij een laattijdige betaling?

Wanneer u geen contractuele interestvoet bepaalt voor een laattijdige betaling, is de wettelijke interestvoet van toepassing. De wettelijke interestvoet in burgerlijke en handelszaken die in 2013 en vorig jaar 2,75% bedroeg, daalt naar 2,50% in 2015. Deze interestvoet is niet van toepassing in fiscale en sociale zaken, bij handelstransacties, of bij overheidsopdrachten.
Lees meer

17.03.2015 - Opslagdiensten: waar btw betalen?

Weten waar een dienst plaats vindt, is cruciaal om te weten waar btw verschuldigd is. Daar stonden we al vaker bij stil. Het btw-wetboek heeft daar gedetailleerde regels voor uitgewerkt. Voor bepaalde diensten blijven er evenwel praktische moeilijkheden bestaan. Wat bijvoorbeeld met opslagdiensten: zijn dit diensten die verband houden met een onroerend goed (het magazijn waar de goederen liggen) of zijn het diensten van een andere aard?
Lees meer

13.03.2015 - Weet de fiscus straks nog meer over u (en uw buitenlandse rekeningen)?

De fiscus wil steeds meer weten over u als belastingplichtige. Dat is niet alleen zo in België. We kunnen gerust spreken van een wereldwijde trend. Voor de Europese Unie is de uitwisseling van fiscale gegevens van hun burgers tussen nationale belastingautoriteiten een belangrijk streefdoel. Dankzij een nieuwe richtlijn zal dat ook worden gerealiseerd. Daardoor zullen vanaf 2017 gegevens over bankrekeningen in de EU makkelijk uitgewisseld kunnen worden.
Lees meer

09.03.2015 - Wat mag de belastingontvanger doen?

De belastingontvanger is, zoals de naam zegt, de ambtenaar die bevoegd is om de belastingen te ontvangen. Om die belastingen juist te kunnen innen, heeft hij enkele specifieke bevoegdheden. Wij bekijken wat hij wel, en wat hij niet mag doen.
Lees meer

06.03.2015 - Doelgroepvermindering eerste aanwervingen financieel interessanter

De bedragen van de bestaande doelgroepvermindering ‘eerste aanwervingen’ zijn voor de eerste drie aanwervingen opgetrokken. Die forfaitaire bedragen zijn voor nieuwe werkgevers sinds 1 januari 2015 verhoogd met 50 euro per kwartaal. Voor de vierde en vijfde aanwerving is er geen verhoging van het verminderingsbedrag.
Lees meer

04.03.2015 - Geïndexeerde grensbedragen inkomstenbelastingen voor aanslagjaar 2016

De geïndexeerde bedragen voor aanslagjaar 2016 werden door de Federale Overheidsdienst Financiën bekendgemaakt en gepubliceerd in het Belgisch staatsblad. Wij geven u een overzicht van de belangrijkste bedragen. Let op door de regering Michel I werd beslist om de maxima van bepaalde belastingverminderingen de komende jaren niet aan te passen. Meer zelfs, ze worden vastgeprikt op het bedrag zoals het gold voor aanslagjaar 2014.
Lees meer

02.03.2015 - Tarieven voor het bekendmaken van akten vanaf 1 maart 2015

De geïndexeerde bedragen van toepassing voor een mededeling of een aankondiging in het Belgisch Staatsblad waren al bekend. De tarieven voor de bekendmaking van de akten van ondernemingen en verenigingen kunnen we nu meedelen. Die tarieven worden sinds 2014 niet meer op 1 januari, maar pas op 1 maart geïndexeerd.
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  [26]  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  

BCD bvba

Ringlaan 34 bus 0001
1745 Opwijk
t. 052 35 70 09
f. 052 35 93 54
e-mail: info@bcdbvba.be
EVA online software

Openingsuren kantoor

Maandag tot en met vrijdag : van 08.30 uur tot en met 17.00 uur. Er kan steeds een afspraak gemaakt worden buiten de kantooruren.

Woensdag werken we met gesloten deuren

IPCF - BIBF