Neerlegging jaarrekening weer wat duurder
Naar goede gewoonte werden in december 2020 de prijzen gepubliceerd voor de openbaarmaking van de jaarrekening in de loop van 2021. Die prijzen zijn gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen zodat de neerlegging van de jaarrekening in 2021 opnieuw enkele eurootjes duurder wordt.
Micro-vennootschappen met een micro-jaarrekening
Momenteel kennen we in België 3 soorten jaarrekeningen. Welke jaarrekening u moet neerleggen hangt af van de omvang van uw vennootschap. De kleinste vennootschapsvorm is de micro-vennootschap. Om te kwalificeren als een microvennootschap gelden de volgende voorwaarden:
De vennootschap is geen dochtervennootschap of moedervennootschap.
Op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar overschrijdt u niet meer dan één van de volgende criteria: jaargemiddelde van het personeelsbestand: 10;
jaaromzet (excl. btw): 700.000 euro; balanstotaal: 350.000 euro.
Als u dus géén van deze criteria overschrijdt of slechts één, dan mag u gaan voor een micro-jaarrekening. De informatie die u daarin moet opnemen, is beperkter dan in de 2 andere modellen. Wat moet er wel inzitten: een balans, de namen van de bestuurders, enz.
Als u het bestand van uw jaarrekening instuurt onder de vorm van een gestructureerd databestand (XBRL), dan kost de neerlegging 51,50 euro (tegenover 51,10 verleden jaar). Onder de vorm van een PDF-bestand kost het u 108,40 euro (tegenover 107,60). Dit zijn de prijzen zonder de CBN-bijdrage. Die bedroeg in 2020, 3,40 euro.
U mag het micromodel nemen, maar u mag ook een verkort schema of een volledige jaarrekening neerleggen.
Kleine vennootschappen met een verkort schema
We spreken over kleine vennootschappen als de volgende voorwaarden voldaan zijn:
De vennootschap is niet-beursgenoteerd.
Op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar overschrijdt u niet meer dan één van de volgende criteria: jaargemiddelde van het personeelsbestand: 50; jaaromzet (excl. btw): 9.000.000 euro; balanstotaal: 4.500.000 euro.
De neerlegging van het verkort model kost in de vorm van een gestructureerd databestand (XBRL) 69,60 euro (69,10 euro in 2020) en 126,40 euro (125,40 euro in 2020) als u een PDF van uw jaarrekening neerlegt. Dit zijn opnieuw de prijzen zonder de CBN-bijdrage van 3,40 euro (in 2020).
Kleine vennootschappen mogen ook een gewone jaarrekening neerleggen (zie hierna) maar geen micro-jaarrekening.
Volledig/geconsolideerd model van de jaarrekening
Alle andere vennootschappen moeten een volledig model van de jaarrekening neerleggen. Voor 2021 kost dat voor een jaarrekening in de vorm van een gestructureerd databestand (XBRL) 304,40 euro (302,20 euro in 2020) en voor een jaarrekening in de vorm van een PDF, 361,30 euro (358,70 euro in 2020). De bedragen zijn telkens zonder de CBN-bijdrage.
Verbeteringen
Bevatte uw jaarrekening wezenlijke fouten, dan moet u ze verbeteren en dus een verbeterde jaarrekening neerleggen. In de praktijk kan u dat niet overkomen met een XBRL-bestand omdat er daar al controles zijn ingebouwd. Het kan dus enkel met PDF-bestanden.
Als u een verbeterde micro-jaarrekening neerlegt, dan kost dat 44,30 euro. In de andere gevallen kost het 69,60 euro.
Op de website van de Balanscentrale vindt u alle modellen terug:
https://www.nbb.be/nl/balanscentrale/neerleggen/tarief-en-betaling/tarieven-2020/tarieven-voor-vennootschappen-2021
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer