Overdracht ondernemingsnummer niet langer mogelijk
Het ondernemingsnummer is uniek. Elke onderneming heeft een eigen nummer. De praktijk om een ondernemingsnummer in sommige gevallen over te dragen naar een andere onderneming is afgeschaft.
Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)
Wie een onderneming start in België moet zich laten inschrijven in de KBO. De voornaamste entiteiten die zich moeten inschrijven zijn:
rechtspersonen naar Belgisch recht;
natuurlijke personen die in België een beroepsactiviteit op zelfstandige wijze uitoefenen (hierop zijn wel enkele uitzonderingen);
rechtspersonen naar buitenlands of internationaal recht die in België over een zetel of bijkantoor beschikken;
organisaties zonder rechtspersoonlijkheid die in België als werkgever aan de sociale zekerheid of aan de btw onderworpen zijn.
Ondernemingsnummer en vestigingseenheidsnummer
Elke entiteit krijgt naar aanleiding van de inschrijving in de KBO, een ondernemingsnummer. Het is een uniek identificatienummer dat uit 10 cijfers bestaat en waarvan het eerste cijfer 0 of 1 is.
Ook elke vestigingseenheid krijgt een uniek identificatienummer, dat verschilt van het ondernemingsnummer. Een vestigingseenheid is het adres waar er een activiteit wordt uitgeoefend of van waaruit de activiteit wordt uitgeoefend (bijvoorbeeld werkplaatsen, winkels, verkooppunten, ...) Het vestigingseenheidsnummer bestaat uit 10 cijfers. Het eerste cijfer is een cijfer van 2 tot 8.
Overdraagbaar?
Het ondernemingsnummer van een entiteit-natuurlijke persoon is niet overdraagbaar. Ook niet bijvoorbeeld voor een vennootschap die enkel door die natuurlijke persoon werd opgericht. Een natuurlijke persoon blijft trouwens steeds dezelfde entiteit-natuurlijke persoon en het bijbehorend ondernemingsnummer blijft behouden, ook al stopt of onderbreekt de natuurlijke persoon zijn activiteit of verandert hij van activiteit.
Het ondernemingsnummer van een rechtspersoon is evenmin overdraagbaar. Maar daar waren wel enkele uitzonderingen op, nl. als de rechtspersoon wordt overgedragen bij fusie of splitsing, bij een grensoverschrijdende fusie en bij inbreng om niet van een algemeenheid of van een bedrijfstak in de zin van de wet van 27 juni 1921 betreffende de vzw's.
Deze uitzonderingen, hoewel pas ingevoerd in 2018, zijn zopas weer afgeschaft. Sinds 31 juli 2020 is een ondernemingsnummer dus niet meer overdraagbaar.
Het vestigingseenheidsnummer was wel overdraagbaar van de ene entiteit naar de andere, namelijk bij de overdracht van de betrokken vestigingseenheid van een onderneming naar een andere. Dat blijft zo.
| 22.10.2020:
Overdracht van niet volgestorte aandelen: op wie rust de volstortingsplicht?
Ook aandelen die u nog niet volstort heeft, kan u overdragen. Vraag is of de volstortingsplicht mee overgedragen wordt. Het WVV geeft ons een duidelijk antwoord.
Lees meer
| 10.10.2020:
Interestvoet bij betalingsachterstand in handelstransacties ongewijzigd
De interestvoet van toepassing in geval van betalingsachterstand in handelstransacties wordt om de zes maanden bepaald. Het percentage ligt sinds het tweede semester van 2016 op … 8%.
Lees meer
| 04.10.2020:
Wat is het belastingstelsel van het crisis-overbruggingsrecht?
Neemt de overheid met de ene hand terug wat ze met de andere gegeven heeft? Wat is het belastingstelsel van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die moesten sluiten door de coronamaatregelen van de overheid? Een circulaire van juli 2020 met een update in september brengt verduidelijking.
Lees meer