De handelshuurlening - samen door de crisis
Sinds begin juni kan u als ondernemer/huurder een nieuw soort ondersteuning krijgen dat u moet helpen de huur van de maanden van lockdown te betalen. Maar ook uw verhuurder moet mee doen
De handelshuur blijft verschuldigd
Als u als hurende ondernemer uw vestiging moest sluiten omwille van de overheidsmaatregelen, dan is er geen wettelijke basis om opschorting of kwijtschelding van de huurgelden te vragen. In heel wat gevallen kwamen huurder en verhuurder al tot een akkoord om de betaling uit te stellen of soms zelfs de huurgelden kwijt te schelden (maar dan in ruil voor bijvoorbeeld een verlenging van het huurcontract).
De meeste verhuurders hebben wel begrepen dat het geen zin heeft om het spel hard te spelen en de huurder in moeilijkheden te brengen. Maar anderzijds streeft de verhuurder zelf ook een inkomen na.
Om een overeenkomst tussen de partijen te vergemakkelijken, creëerde de Vlaamse regering de zogenaamde handelshuurlening.
Wat is een handelshuurlening?
Bij een handelshuurlening schiet de Vlaamse overheid maximaal twee maanden huur voor, op voorwaarde dat de verhuurder een of twee maanden huur kwijtscheldt. De huurder leent dus één of twee maanden huur en de bevoegde instantie (de Participatiemaatschappij Vlaanderen - PMV) keert het bedrag van de lening uit aan de verhuurder. Die laatste verwerft daardoor dus zekerheid over de betaling van de huur.
Noteer terloops dat het niet alleen gaat om de zuivere handelshuur. Ook de concessie, het opstalrecht, de erfpacht, en het vruchtgebruik kunnen onder voorwaarden onder de handelshuurwetgeving vallen. Gemene huur (privé-verhuring, verhuring van kantoren of van logistieke gebouwen) valt er niet onder.
Voorwaarden
Er zijn 2 belangrijke voorwaarden, nl.
De huurder had tot 15 maart 2020 geen huurachterstallen.
De huurder moest de fysieke inrichting van zijn handelszaak verplicht sluiten in het kader van de overheidsmaatregelen.
Modaliteiten
De handelshuurlening wordt verleend onder de vorm van een krediet op twee jaar. De rente bedraagt 2% per jaar.
Een onderneming kan via een handelshuurlening maximaal twee maanden huur per pand ontlenen. De lasten kunnen mee ontleend worden maar het totaal maximum bedraagt 35.000 euro voor alle panden samen.
De huurder moet het krediet volledig terugbetaald hebben, 24 maanden na de toekenning van het krediet maar de terugbetalingen starten pas zes maanden na toekenning zodat de terugbetaling eigenlijk gespreid worden over 18 maanden.
Aanvraag
U kan deze lening aanvragen op www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/handelshuurlening.
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer