Uitstel van betaling van de vennootschapsbijdrage door de coronacrisis
De jaarlijkse bijdrage ten laste van de vennootschappen bestemd voor het sociaal statuut der zelfstandigen is een sociale bijdrage die vennootschappen moeten betalen ter financiering van de pensioenen en van de ziekteverzekering van zelfstandigen. Ook in het coronajaar 2020 is ze verschuldigd maar ze mag wel later betaald worden.
Jaarlijks moeten vennootschappen een bijdrage betalen die dient om de pensioenen en de ziekteverzekering van zelfstandigen te financieren. De vennootschap haalt daar zelf geen enkel voordeel uit.
Wie
De bijdrage is verschuldigd door alle vennootschappen die in België aan inkomstenbelastingen onderworpen zijn, hetzij onder de Belgische vennootschapsbelasting, hetzij aan de Belgische belasting van niet-inwoners/vennootschappen.
Zit u in één van die twee situaties, dan moet de vennootschap zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en op dat ogenblik is de vennootschap in principe de bijdrage verschuldigd.
Bedrag
Er zijn slechts 2 tarieven. Of u het hoge of het lage tarief betaalt, hangt af van het balanstotaal.
Het lage tarief bedraagt 347,50 euro en dat bedrag is verschuldigd als het balanstotaal kleiner is of gelijk aan 702.954,74 euro. Dit laatste bedrag is indexgebonden. Het vermelde bedrag is het grensbedrag van 2020.
Is het balanstotaal groter dan 702.954,74 euro, dan bedraagt de bijdrage 868 euro.
Startende vennootschappen zijn de bijdrage dat zelfde jaar nog verschuldigd als ze werden opgericht vóór 1 april van het bijdragejaar. Een vennootschap die werd opgericht op 1 april 2020 of daarna, is de bijdrage dus niet verschuldigd in 2020.
De eerste twee jaren van onderwerping is de vennootschapsbijdrage in elk geval maar 347,50 euro. Nadien hangt de bijdrage af van het balanstotaal van het voorlaatste afgesloten boekjaar. Voor de bijdrage van 2020 kijkt u dus naar het balanstotaal eind 2018.
Het coronajaar
Ook in 2020 is de bijdrage verschuldigd maar omwille van de coronacrisis werd wel besloten om de deadline met 4 maanden uit te stellen. De vennootschapsbijdrage is in principe verschuldigd voor 1 juli van het bijdragejaar. Dat werd onlangs na een wetswijziging éénmalig uitgesteld tot 31 oktober. Wie daarna te laat betaalt, loopt tegen een maandelijkse verhoging van 1% aan.
Noteer nog dat vennootschappen de eerste drie jaar vanaf de oprichting geen bijdrage verschuldigd zijn op voorwaarde dat a) het niet gaat om naamloze vennootschappen en b) alle mandatarissen en een meerderheid van de werkende vennoten die geen mandataris zijn, maximaal drie jaar zelfstandige waren gedurende de tien jaar onmiddellijk voorafgaand aan de oprichting van de vennootschap.
Voor jaren dat uw vennootschap niet actief is, kan u vrijstelling vragen. U moet dan een attest van non-activiteit aanvragen bij de Federale Overheidsdienst Financiën, afdeling controle vennootschappen.
| 17.12.2020:
Consumptiecheques: een cadeau met vraagtekens
Met de zogenaamde Corona II–wet voerde de regering de zogenaamde consumptiecheque in. Een niet-belastbaar voordeel voor werknemers maar wel met heel wat beperkingen en voorwaarden.
Lees meer
| 14.12.2020:
De bedrijfsfietsen worden niet gebruikt… hoe zit dat fiscaal en sociaal?
Enkele jaren geleden besliste de wetgever om het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer aan te moedigen. Wie met zijn eigen fiets naar het werk pendelt, kan van een belastingvrije vergoeding genieten en het voordeel verbonden aan de bedrijfsfiets wordt zo min mogelijk belast. Maar door corona moeten de werknemers niet naar kantoor. Heeft dat een impact?
Lees meer
| 08.12.2020:
Fiscale gevolgen voor zelfstandigen van uitstel van betaling van sociale bijdragen
De vorige regering besliste om zelfstandigen uitstel van betaling te verlenen voor de betaling van hun sociale bijdragen. Maar wat is de impact daarvan op de fiscale aftrekbaarheid van die bijdragen?
Lees meer