SOS-plan voor aflossing kredieten tijdens COVID-19
De coronacrisis spaart niemand en dompelt particulieren en bedrijven onder in financiële zorgen in het bijzonder bij de aflossing van kredieten. De minister van Financiën Alexander De Croo, de Nationale Bank en Febelfin hebben begrip voor de moeilijke omstandigheden en geven een betalingsuitstel van het hypothecair krediet en het ondernemingskrediet voor maximum zes maanden.
Voor particulieren: betalingsuitstel van hypothecair krediet
Een betalingsuitstel van het hypothecair krediet houdt in dat een kredietnemer gedurende maximaal 6 maanden geen kapitaal en geen interesten moet afbetalen. De interesten tijdens het betalingsuitstel worden achteraf verrekend.
Kredietnemers die maandelijks minder dan 1.700 euro netto overhouden, kunnen een betalingsuitstel opnemen zonder dat ze interesten op dit uitstel zijn verschuldigd. De bank neemt dit op zich.
Voor ondernemingen: betalingsuitstel van ondernemingskrediet
Een betalingsuitstel van het ondernemingskrediet houdt in dat de onderneming gedurende maximaal 6 maanden geen aflossingen van kapitaal moet doen. De interesten blijven wel verschuldigd.
Voor nieuwe kredieten en kredietlijnen met een maximale looptijd van 12 maanden is een garantieregeling uitgewerkt.
Einddatum = 31 oktober 2020
Komt u in aanmerking? Contacteer dan uw bank.
Voor aanvragen die tot en met 30 april 2020 worden gedaan, kan maximaal 6 maanden betalingsuitstel worden verkregen. Tot uiterlijk 31 oktober 2020.
Voor aanvragen die na 30 april 2020 worden gedaan, blijft de einddatum 31 oktober 2020.
De banken zullen geen gebruikelijke dossier- of administratiekosten aanrekenen.
Meer info over het betalingsuitstel in 2 charters van Febelfin:
Charter betalingsuitstel hypothecair krediet
Charter betalingsuitstel ondernemingskredieten
| 27.01.2022:
Minder Vlaamse successierechten op vriendenerfenis
Vlaanderen voerde midden 2021 de vriendenerfenis in. Die techniek laat u toe om aan niet-familieleden of ‘verre’ familieleden een deel van uw nalatenschap over te maken zonder dat de fiscus het grootste deel inpikt.
Lees meer
| 21.01.2022:
Wonen op kosten van de vennootschap… Soms wel, soms niet
De rechtspraak is niet eenduidig: als een vennootschap een woning in eigendom heeft, en deze woning enkel of vooral dient voor de huisvesting van de zaakvoerder, zijn de kosten verbonden aan die woning dan aftrekbaar? De rechtbank van Gent vond onlangs van niet, maar het hof van beroep van Gent vond op bijna hetzelfde moment van wel.
Lees meer
| 18.01.2022:
Liquidatiereserve en vennootschap-aandeelhouder
De liquidatiereserve laat een ondernemer die zich in een vennootschapsvorm organiseert, toe om een spaarpotje op te bouwen dat bij stopzetting van de vennootschap belastingvrij kan uitgekeerd worden. Maar die belastingvrijstelling geldt niet voor de aandeelhouders die zelf de vorm van een vennootschap hebben. Een oplossing biedt zich aan.
Lees meer