Door COVID-19 ook overbruggingsrecht voor onderbrekingen van korte duur
Zelfstandigen hebben dankzij een wet uit 2016 recht op een overbruggingsrecht als zij hun activiteit voor een maand moeten onderbreken of stopzetten. Als gevolg van de COVID-19 pandemie voert de regering een versoepeling in voor onderbrekingen van korte duur. Daardoor ontvangen zelfstandigen een uitkering voor elke periode korter dan één kalendermaand. Het crisis-overbruggingsrecht dekt alvast de maanden maart en april.
Tijdelijk vervangingsinkomen voor zelfstandigen
Zelfstandigen, helpers en meewerkende echtgenoten die hun beroepsactiviteit verplicht moeten stopzetten door de federale maatregelen ten gevolge van de coronacrisis, hebben recht op de volledige financiële uitkering van het overbruggingsrecht voor de maanden maart en april.
Het gaat om de volgende gevallen:
een zelfstandige die zijn activiteiten volledig moet onderbreken: bv. de uitbaters van bars en restaurants die gesloten zijn, of recreatiecentra;
een zelfstandige die zijn activiteiten gedeeltelijk moet onderbreken: bv. handelszaken die verplicht zijn te sluiten in het weekend of de restaurants die open blijven zonder verbruikszaal;
een zelfstandige die zijn activiteit volledig moet onderbreken gedurende een minimumduur van 7 dagen: bv. de zelfstandige die in quarantaine wordt geplaatst, zelfstandigen die onderbreken ten gevolge van een bijna volledige afname van de activiteit (productieketen wordt stopgezet wegens gebrek aan onderdelen, grondstoffen of werkkrachten).
In deze gevallen:
wordt niet meer vereist zelfstandige in hoofdberoep te zijn sedert meer dan 4 kwartalen, noch 4 kwartaalbijdragen effectief te hebben betaald;
wordt het recht toegekend zelfs indien de zelfstandige al het maximum aantal maandelijkse uitkeringen in het kader van het overbruggingsrecht heeft ontvangen (afhankelijk van het geval 12 maanden of 24 maanden). Bovendien worden de periodes toegekend onder het uitzonderingsregime niet in aanmerking genomen voor het maximale aantal toekomstige toekenningen.
Ook zelfstandigen die preventief sluiten zonder verplichting van de overheid, kunnen een beroep doen op dit overbruggingsrecht op voorwaarde dat ze de activiteiten voor minstens 7 dagen staken.
Praktisch
Aanvragen lopen via het sociaal verzekeringsfonds.
De maandelijkse uitkering bedraagt 1.291,69 euro zonder gezinslast en 1.614,10 euro met gezinslast.
Deze tijdelijke maatregelen eindigen op 30 april maar een verlenging is mogelijk als de COVID-19-epidemie en de federale gezondheidsmaatregelen langer zouden duren.
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer