Kmos versus grote ondernemingen: betalingstermijn maximaal 60 dagen
Tussen ondernemingen geldt een wettelijke betalingstermijn van 30 dagen. De partijen kunnen daar vrijwillig van afwijken. Grote ondernemingen kunnen vaak veel ruimere betalingstermijn bekomen (afdwingen volgens sommigen). Maar vanaf 29 april 2020 zit daar een maximum van 60 dagen op.
Kmo versus grote onderneming
De nieuwe wet voert een maximale betalingstermijn in van 60 dagen. Dit heeft drie gevolgen:
De standaard betalingstermijn voor handelstransacties blijft zoals voorheen 30 dagen. Als u dus geen bijzondere afspraken heeft gemaakt over de betalingstermijn moet uw schuldeiser u dus binnen 30 dagen betalen.
Net zoals voorheen mogen bedrijven onbeperkt andere termijnen afspreken.
Enkel in de situatie waarbij de kmo de schuldeiser is en de schuldenaar een grote onderneming kan de afgesproken handelstermijn niet langer zijn dan 60 dagen.
Samengevat
Schuldeiser = kmo:
schuldenaar = kmo => afspraak (of 30 dagen)
schuldenaar = grote onderneming => afspraak (max. 60 dagen) (of 30 dagen)
Schuldeiser = grote onderneming:
schuldenaar = kmo => afspraak (of 30 dagen)
schuldenaar = grote onderneming => afspraak (of 30 dagen)
Kmo
Een betalingstermijn begint te lopen vanaf de datum waarop de schuldenaar de factuur ontving. Als die datum niet vastligt, dan begint de termijn te lopen vanaf de levering. De 60-dagen beperking geldt dus enkel als de schuldeiser een kmo is en de schuldenaar een grote onderneming. We moeten naar de vennootschapswetgeving kijken om te oordelen of de partijen aan de ene of de andere kwalificatie voldoen.
We hebben te maken met een kmo als de betrokken onderneming (vennootschap of zelfstandige) niet meer dan één van de volgende criteria overschrijdt:
gemiddeld (op jaarbasis) maximaal 50 werknemers
jaaromzet (exclusief btw) van maximaal 9.000.000 euro
balanstotaal van maximaal 4.500.000 euro
De onderneming die 2 of 3 van deze criteria overschrijdt, is een grote onderneming.
U moet zich plaatsen op het ogenblik van het afsluiten van de overeenkomst om te oordelen of criteria werden overschreden. Als meer dan 1 criterium wordt overschreden nadat de overeenkomst werd gesloten, dan heeft dat geen impact op de toepassing van het maximum van 60 dagen.
Sanctie
Als de grens van 60 dagen niet wordt gerespecteerd, dan wordt het beding als niet geschreven beschouwd. U valt dan terug op de wettelijke termijn. Die termijn bedraagt 30 dagen. In principe beginnen er daarna interesten te lopen.
De overheid
Als uw schuldenaar de overheid is, geldt in principe ook de 30 dagen-termijn. U kan wel een andere termijn overeenkomen maar ook dan geldt een maximum van 60 dagen.
Vanaf wanneer?
De wet die dit maximum invoerde, dateert al van mei 2019 maar de nieuwe regel treedt pas in werking op 29 april 2020.
| 17.12.2020:
Consumptiecheques: een cadeau met vraagtekens
Met de zogenaamde Corona II–wet voerde de regering de zogenaamde consumptiecheque in. Een niet-belastbaar voordeel voor werknemers maar wel met heel wat beperkingen en voorwaarden.
Lees meer
| 14.12.2020:
De bedrijfsfietsen worden niet gebruikt… hoe zit dat fiscaal en sociaal?
Enkele jaren geleden besliste de wetgever om het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer aan te moedigen. Wie met zijn eigen fiets naar het werk pendelt, kan van een belastingvrije vergoeding genieten en het voordeel verbonden aan de bedrijfsfiets wordt zo min mogelijk belast. Maar door corona moeten de werknemers niet naar kantoor. Heeft dat een impact?
Lees meer
| 08.12.2020:
Fiscale gevolgen voor zelfstandigen van uitstel van betaling van sociale bijdragen
De vorige regering besliste om zelfstandigen uitstel van betaling te verlenen voor de betaling van hun sociale bijdragen. Maar wat is de impact daarvan op de fiscale aftrekbaarheid van die bijdragen?
Lees meer