Nalatigheids- en moratoriuminteresten in 2020
De nalatigheidsinteresten voor kalenderjaar 2020 bedragen 4% aldus een bericht van de administratie. De moratoriuminteresten bedragen daarom 2%.
De belastingplichtige betaalt 4%
Sinds de hervorming vennootschapsbelasting van 2017 legt de fiscus elk jaar rond oktober - november, het tarief vast van de nalatigheidsinteresten. U bent nalatigheidsinteresten verschuldigd als u een openstaande belastingschuld heeft.
Tot 2017 was het tarief 7% maar dit was zo onredelijk hoog in vergelijking met de geldende rentevoeten, dat de wetgever besliste om het tarief meer te koppelen aan de reële rentevoeten, zonder daarbij het ontradend effect van nalatigheidsinteresten weg te nemen.
De wet bepaalt dat het tarief gelijk is aan het gemiddelde tarief van de lineaire obligaties op 10 jaar van de maanden juli, augustus en van het voorgaande jaar (dus 2019 voor het tarief van 2020). Het tarief moet echter tussen 4% en 10% liggen. Vermits de lineaire obligaties op 10 jaar enkel in juli net boven nul stonden en voor de 2 andere maanden zelfs negatief waren, is het minimum tarief van 4% van toepassing.
De belastingadministratie betaalt 2%
Ook als u geld tegoed hebt van de belastingadministratie, zijn er interesten verschuldigd, door de overheid wel te verstaan. Dat zijn dan moratoriuminteresten. Het tarief van die interesten ligt per definitie 2% lager dan die van de nalatigheidsinteresten. Naar de reden van het verschil moet u niet ver zoeken: budget...
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer