Geannoteerd Wetboek van krediet aan de consumenten
Begin september publiceerde de FOD Economie een online Geannoteerd Wetboek van krediet aan de consumenten. Het bevat een luik consumentenkrediet en een luik hypothecair krediet. Dit wetboek wordt de leidraad voor kredietgevers, tussenpersonen en verzekeraars.
Wetboek van Economisch Recht (WER)
De afgelopen jaren werden alle wetten die onder het economisch recht vallen, samengebracht in één wetboek bestaande uit - op dit ogenblik - 19 boekdelen. Tot dan waren deze bepalingen verspreid over allerlei bijzondere wetten waaronder het wetboek van koophandel.
Eén van de boeken van het gecoördineerde wetboek van economisch recht is Boek VII: Wetboek van krediet aan de consumenten met daarin een luik consumentenkrediet en een luik hypothecair krediet.
De FOD Economie heeft recent een website gelanceerd dat een artikelsgewijze bespreking bevat van de bepalingen van dat wetboek en van de belangrijkste uitvoeringsbesluiten.
Met dit geannoteerde wetboek wil de overheid de bedrijven en meer in het bijzonder kredietgevers, tussenpersonen en verzekeraars helpen om hun contractuele documenten, beroepspraktijken en interne organisatie in overeenstemming te brengen met de wettelijke vereisten. Maar het zal ook een handige tool zijn voor advocaten, rechters en bemiddelingsdiensten.
De website bevat naast de wettekst een commentaar per artikel gebaseerd op rechtsleer en gepubliceerde rechtspraak. De FOD Economie waarschuwt zelf dat de annotaties de standpunten weergeven van de FOD Economie zelf. Dit betekent dat een rechter steeds de bevoegdheid heeft om een andere positie in te nemen in een specifiek geval.
Enkel online
Het Wetboek is gratis online beschikbaar en zal regelmatig een update krijgen met nieuwe visies en standpunten.
https://credit2consumer.be/
| 27.01.2022:
Minder Vlaamse successierechten op vriendenerfenis
Vlaanderen voerde midden 2021 de vriendenerfenis in. Die techniek laat u toe om aan niet-familieleden of ‘verre’ familieleden een deel van uw nalatenschap over te maken zonder dat de fiscus het grootste deel inpikt.
Lees meer
| 21.01.2022:
Wonen op kosten van de vennootschap… Soms wel, soms niet
De rechtspraak is niet eenduidig: als een vennootschap een woning in eigendom heeft, en deze woning enkel of vooral dient voor de huisvesting van de zaakvoerder, zijn de kosten verbonden aan die woning dan aftrekbaar? De rechtbank van Gent vond onlangs van niet, maar het hof van beroep van Gent vond op bijna hetzelfde moment van wel.
Lees meer
| 18.01.2022:
Liquidatiereserve en vennootschap-aandeelhouder
De liquidatiereserve laat een ondernemer die zich in een vennootschapsvorm organiseert, toe om een spaarpotje op te bouwen dat bij stopzetting van de vennootschap belastingvrij kan uitgekeerd worden. Maar die belastingvrijstelling geldt niet voor de aandeelhouders die zelf de vorm van een vennootschap hebben. Een oplossing biedt zich aan.
Lees meer