Referentierentevoeten 2018 goedkope of renteloze leningen aan bedrijfsleiders
Wanneer een vennootschap een goedkope of renteloze lening verstrekt aan een werknemer of bedrijfsleider, is dat voor de ontlener een voordeel van alle aard. Het is dan ook cruciaal om de waarde van dit voordeel vast te stellen. De fiscus baseert zich daarvoor op de referentierentevoeten, die jaarlijks worden bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. De percentages zijn pas bekend nadat het inkomstenjaar is afgelopen, zodat de referentierentevoeten voor 2018 pas afgelopen maart werden gepubliceerd.
Deze percentages gelden voor voordelen van alle aard toegekend vanaf 1 januari 2018.
Hypothecaire leningen
Hypothecaire leningen met vaste rentevoet
Voor hypothecaire leningen met vaste rentevoet is het belastbaar voordeel gelijk aan het verschil tussen de referentierentevoet van het jaar waarin de lening werd gesloten, en de rentevoet die de ontlener werkelijk betaalde.
De referentierentevoet verschilt naar gelang de lening al dan niet wordt gewaarborgd door een gemengde levensverzekering. Voor leningen afgesloten in 2018 bedraagt de referentierentevoet:
1,80 % voor leningen gewaarborgd door een gemengde levensverzekering - tegenover 2,13 % in 2017.
1,70 % voor andere leningen - tegenover 2,00 % in 2017.
Hypothecaire leningen met variabele rentevoet
Voor hypothecaire leningen met een variabele rentevoet maakt de fiscus gebruik van de referte-indexen die elke maand in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd.
Niet-hypothecaire leningen
Niet-hypothecaire leningen met vaste looptijd
Bij niet-hypothecaire leningen met vaste looptijd gaat de fiscus uit van het forfaitair maandelijks lastenpercentage of het reëel jaarlijks lastenpercentage van het jaar waarin de lening werd gesloten om de waarde van het voordeel te berekenen. Het maandelijks lastenpercentage voor 2018:
0,05 % voor leningen om een auto aan te kopen.
0,14 % voor andere leningen.
Niet-hypothecaire leningen zonder vaste looptijd
De referentierentevoet voor niet-hypothecaire leningen zonder vaste looptijd bedraagt 8,94 %. Deze referentierentevoet wordt onder andere gebruikt voor voorschotten op rekening-courant die in 2018 werden opgenomen.
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer