Voordelen toegekend door buitenlandse ondernemingen
Wat als een buitenlandse vennootschap een voordeel van alle aard toekent aan een Belgische werknemer? Wie houdt er bedrijfsvoorheffing in? Wie stelt de nodige fiches op? En is dat voordeel belastbaar?
Buitenlandse vennootschap kent voordelen toe
Het komt wel eens voor dat een multinationale vennootschap de werknemers in een bepaald land (waar één van de groepsvennootschappen is gevestigd) wil belonen met het toekennen van een voordeel van alle aard. Meestal gaat het dan om:
Aandelenopties.
Gratis aandelen.
Winstpremies.
Het gaat hier dus om voordelen van een buitenlandse (moeder)vennootschap. Niet over voordelen die worden toegekend door de Belgische werkgever zelf.
Belastbaar in België?
Eén vraag is makkelijk op te lossen. Ja, deze voordelen toegekend door een buitenlandse belastingplichtige zijn in België gewoon belastbaar bij de Belgische werknemer. Die moet het voordeel aangeven in zijn aangifte personenbelasting.
Bedrijfsvoorheffing inhouden en fiches opstellen
De Belgische overheid kan moeilijk aan buitenlandse vennootschappen de verplichting opleggen om Belgische bedrijfsvoorheffing in te houden. Dat is uiteraard een probleem. Daarom heeft de wetgever nu een wetsontwerp klaar dat de Belgische werkgever verplicht om de administratieve formaliteiten te vervullen. Het is dus de Belgische werkgever die in de toekomst de fiches moet opmaken en die de bedrijfsvoorheffing moet inhouden en doorstorten.
De ficheverplichting zal gelden vanaf kalenderjaar 2018. De inhoudingsplicht voor voordelen toegekend vanaf 1 januari 2019.
In afwachting van de goedkeuring en inwerkingtreding van deze nieuwe regels, kan een Belgische vennootschap natuurlijk steeds al vrijwillig de nodige inhoudingen doen.
Let op: als de Belgische werkgever tussenkomt in de toekenning van het voordeel, is ze nu al verplicht de BV in te houden en de fiches op te stellen.
| 27.01.2022:
Minder Vlaamse successierechten op vriendenerfenis
Vlaanderen voerde midden 2021 de vriendenerfenis in. Die techniek laat u toe om aan niet-familieleden of ‘verre’ familieleden een deel van uw nalatenschap over te maken zonder dat de fiscus het grootste deel inpikt.
Lees meer
| 21.01.2022:
Wonen op kosten van de vennootschap… Soms wel, soms niet
De rechtspraak is niet eenduidig: als een vennootschap een woning in eigendom heeft, en deze woning enkel of vooral dient voor de huisvesting van de zaakvoerder, zijn de kosten verbonden aan die woning dan aftrekbaar? De rechtbank van Gent vond onlangs van niet, maar het hof van beroep van Gent vond op bijna hetzelfde moment van wel.
Lees meer
| 18.01.2022:
Liquidatiereserve en vennootschap-aandeelhouder
De liquidatiereserve laat een ondernemer die zich in een vennootschapsvorm organiseert, toe om een spaarpotje op te bouwen dat bij stopzetting van de vennootschap belastingvrij kan uitgekeerd worden. Maar die belastingvrijstelling geldt niet voor de aandeelhouders die zelf de vorm van een vennootschap hebben. Een oplossing biedt zich aan.
Lees meer