Zijn ontvangen subsidies belastbaar?
Wat met de subsidies die een vennootschap ontvangt? Betaalt de vennootschap er belasting op? Of stelt de overheid subsidies vrij van belastingen?
Kapitaalsubsidies en interestsubsidies
Een onderneming kan kapitaalsubsidies aanvragen om een investering in belangrijke vaste activa te financieren. Met interestsubsidies ondersteunt een overheid bedrijven die een krediet terugbetalen aan een financiële instelling.
Kapitaalsubsidies (gespreid) belast
Kapitaalsubsidies maken gewoon deel uit van de belastbare winst van de vennootschap. Als de kapitaalsubsidies worden toegekend door de overheid om immateriële/materiële activa te verwerven of tot stand te brengen, wordt deze belasting wel in de tijd gespreid. De subsidie wordt dan belast naar gelang de vennootschap afschrijvingen doet op de activa die met de subsidie werden verworven. Kapitaalsubsidies die niet voor de aankoop van activa worden gebruikt, zijn onmiddellijk volledig belastbaar in het jaar waarin de vennootschap ze ontvangt.
Toch zijn niet alle kapitaalsubsidies belast. Bij subsidies bepaalt de wetgever zelf of ze vrijgesteld zijn. Het is dus altijd belangrijk om bij het aanvragen van een subsidie goed de fiscale behandeling ervan na te gaan.
Interestsubsidies: in jaarlijkse schijven of in één keer
Het WIB92 bevat geen bijzondere regeling voor interestsubsidies. Dat betekent dat:
De interestsubsidies die in schijven worden uitbetaald, belastbaar zijn naar gelang de vennootschap het geld ontvangt. Elk jaar wordt de schijf van dat jaar bij de winst toegevoegd.
Wordt de interestsubsidie in één keer uitbetaald, maar heeft ze betrekking op een investering die afgeschreven wordt, dan kan de vennootschap de belasting spreiden naar gelang de investering wordt afgeschreven.
Vrijgestelde subsidies
Zoals gezegd zijn er ook allerhande subsidies die expliciet worden vrijgesteld. Zo zijn o.a. vrijgesteld:
Subsidies ingevoerd door het Generatiepact, en uitgereikt vanaf 2006 (aj. 2007).
Subsidies voor onderzoek en ontwikkeling.
Tewerkstellingspremies en beroepsoverstappremies.
Let dus op: alleen de subsidies en premies die uitdrukkelijk door de wet zijn vrijgesteld, genieten van de vrijstelling. Al de andere zijn belastbaar.
| 27.01.2022:
Minder Vlaamse successierechten op vriendenerfenis
Vlaanderen voerde midden 2021 de vriendenerfenis in. Die techniek laat u toe om aan niet-familieleden of ‘verre’ familieleden een deel van uw nalatenschap over te maken zonder dat de fiscus het grootste deel inpikt.
Lees meer
| 21.01.2022:
Wonen op kosten van de vennootschap… Soms wel, soms niet
De rechtspraak is niet eenduidig: als een vennootschap een woning in eigendom heeft, en deze woning enkel of vooral dient voor de huisvesting van de zaakvoerder, zijn de kosten verbonden aan die woning dan aftrekbaar? De rechtbank van Gent vond onlangs van niet, maar het hof van beroep van Gent vond op bijna hetzelfde moment van wel.
Lees meer
| 18.01.2022:
Liquidatiereserve en vennootschap-aandeelhouder
De liquidatiereserve laat een ondernemer die zich in een vennootschapsvorm organiseert, toe om een spaarpotje op te bouwen dat bij stopzetting van de vennootschap belastingvrij kan uitgekeerd worden. Maar die belastingvrijstelling geldt niet voor de aandeelhouders die zelf de vorm van een vennootschap hebben. Een oplossing biedt zich aan.
Lees meer