Rentevoet nalatigheidsinteresten en moratoriuminteresten voor 2019
Sinds vorig jaar wordt het tarief van de nalatigheidsinteresten bepaald in functie van de lineaire obligaties op 10 jaar en is er niet langer sprake van een vast tarief in fiscale zaken. Voor het kalenderjaar 2019 is de rentevoet van de nalatigheidsinteresten vastgelegd op 4%; de rentevoet van de moratoriuminteresten bedraagt 2%.
Wanneer zijn nalatigheidsinteresten verschuldigd?
Nalatigheidsinteresten zijn verschuldigd door belastingplichtigen bij niet-betaling van de verschuldigde belasting binnen de wettelijke termijnen.
Welke rentevoet?
Tot en met 31 december 2017 was een vast tarief van 7% van toepassing.
Sinds 1 januari 2018 wordt de rentevoet jaarlijks aangepast aan het gemiddelde van de referte-indexen J met betrekking tot de lineaire obligaties op 10 jaar van de maanden juli, augustus en september van het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de nieuwe rentevoet van toepassing zal zijn, en dit in een marge begrepen tussen 4% en 10% per jaar. Voor het kalenderjaar 2019 is de rentevoet van de nalatigheidsinteresten vastgelegd op 4%. De FOD Financiën publiceert nu jaarlijks in het laatste trimester een bericht in het Belgisch Staatsblad met de nieuwe rentevoet die van toepassing wordt in het volgende kalenderjaar.
De rentevoet van de nalatigheidsinteresten is van toepassing bij niet-betaling van de belastingen uit het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 en het Wetboek van de met de inkomstenbelastingen gelijke belastingen: de personenbelasting, de vennootschapsbelasting en de rechtspersonenbelasting, de belasting van niet-inwoners, de voorheffingen, de verkeersbelasting op de autovoertuigen, de belasting op de spelen en de weddenschappen, de belastingen op de automatische ontspanningstoestellen, de belasting en de aanvullende belasting op de deelname van de werknemers in de winst of in het kapitaal van de vennootschap.
De btw en de diverse rechten en taksen worden hier niet geviseerd.
Wanneer zijn moratoriuminteresten verschuldigd?
Moratoriuminteresten zijn verschuldigd door de Staat bij terugbetaling van belastingen, voorheffingen, voorafbetalingen, nalatigheidsinteresten, belastingverhogingen of administratieve boeten. Een moratoriuminterest kan ook worden toegekend wanneer de Staat een met de inkomstenbelastingen gelijkgestelde belasting terugbetaalt.
De toekenning van moratoriuminteresten is sinds vorig jaar onderworpen aan een nieuwe en voorafgaande voorwaarde nl. de verzending van een ingebrekestelling door de belastingschuldige aan de FOD Financiën om de betaling ervan te vragen. Moratoriuminteresten zijn dus niet langer van rechtswege verschuldigd.
De ingebrekestelling tot betaling van de moratoriuminteresten wordt verzonden aan de administratie wanneer de termijn voor de terugbetaling verlopen is. Ze kan gebeuren via een aanmaning bij gewone brief, via een bezwaar of via een dagvaarding.
Er zijn geen moratoriuminteresten verschuldigd wanneer die geen 5 euro per maand bedragen per aanslag, voor eenzelfde aanslagjaar, of wanneer de administratie geen identiteitgegevens of bankgegevens van de belastingplichtige heeft waardoor de administratie dus niet kan overgaan tot terugbetaling.
Welke rentevoet?
De rentevoet inzake moratoriuminteresten is gelijk aan de vastgestelde rentevoet inzake nalatigheidsinteresten, verminderd met twee procentpunten. Voor het kalenderjaar 2018 en het kalenderjaar 2019 is de rentevoet dus 2%.
| 27.01.2022:
Minder Vlaamse successierechten op vriendenerfenis
Vlaanderen voerde midden 2021 de vriendenerfenis in. Die techniek laat u toe om aan niet-familieleden of ‘verre’ familieleden een deel van uw nalatenschap over te maken zonder dat de fiscus het grootste deel inpikt.
Lees meer
| 21.01.2022:
Wonen op kosten van de vennootschap… Soms wel, soms niet
De rechtspraak is niet eenduidig: als een vennootschap een woning in eigendom heeft, en deze woning enkel of vooral dient voor de huisvesting van de zaakvoerder, zijn de kosten verbonden aan die woning dan aftrekbaar? De rechtbank van Gent vond onlangs van niet, maar het hof van beroep van Gent vond op bijna hetzelfde moment van wel.
Lees meer
| 18.01.2022:
Liquidatiereserve en vennootschap-aandeelhouder
De liquidatiereserve laat een ondernemer die zich in een vennootschapsvorm organiseert, toe om een spaarpotje op te bouwen dat bij stopzetting van de vennootschap belastingvrij kan uitgekeerd worden. Maar die belastingvrijstelling geldt niet voor de aandeelhouders die zelf de vorm van een vennootschap hebben. Een oplossing biedt zich aan.
Lees meer