Wanneer zijn restaurantkosten aftrekbaar?
Een zakenetentje is een uitstekende manier om een moeilijk contract te onderhandelen. De restaurantkosten die u daarbij maakt zijn echter maar gedeeltelijk aftrekbaar. We zetten de regels nog even kort op een rijtje.
Beperking tot 69 %
De aftrek van beroepsmatige restaurantkosten is beperkt tot 69 %.
Wanneer en met wie?
Alleen restaurantkosten met een beroepskarakter zijn aftrekbaar. Houdt u een etentje met een privékarakter, dan kunt u de kosten helemaal niet inbrengen. Hier geldt immers de algemene regel dat kosten alleen aftrekbaar zijn als ze gemaakt worden om een beroepsinkomen te verwerven of behouden.
Dat houdt in dat wanneer u uit eten gaat en met wie een invloed heeft op de aftrekbaarheid:
Wie: Een etentje met uw familie heeft normaalgezien een privékarakter, ook al is het in feite niet uitgesloten dat u zaken doet met familieleden. U kunt de kosten dus niet aftrekken. De fiscus is daar nogal streng in: als u een zakendiner hebt, waarbij u en uw zakenrelatie hun partner meebrengen, is de kans groot dat de fiscus op zijn minst een deel van de kosten niet zal aanvaarden.
Wanneer: De fiscus gaat er in principe van uit dat zakenlunches doorgaan tijdens de week. Houdt u een (zakelijk) etentje tijdens het weekend, dan zal de controleur snel vermoeden dat het eigenlijk om een privé-etentje gaat.
Maar waar u gaat eten, zou eigenlijk geen verschil mogen maken. De hoogte van de rekening is in principe relevant: u kunt dus zowel naar een broodjeszaak gaan als naar een sterrenrestaurant. De prijs wordt alleen een probleem als het echt excessief wordt. De fiscus aanvaardt immers geen kosten die op onredelijke wijze de beroepsbehoefte overtreffen. Wanneer kosten onredelijk zijn, is een feitenkwestie. Een wat overdreven voorbeeld: als u een jaarlijks inkomen aangeeft van 15.000 euro en u wil voor 4.000 euro restaurantkosten aftrekken.
Niet zwart-wit
De discussie is niet zwart-wit. In de praktijk is er altijd interpretatie. Probeer dus uw controleur met de nodige bewijzen te overtuigen dat uw restaurantbezoek wel degelijk een beroepskarakter had. Lukt dat niet, leg dan uw zaak voor aan de rechtbank.
Uitzondering voor vertegenwoordigers in de voedingssector
De restaurantkosten van vertegenwoordigers in de voedingssector zijn wel volledig aftrekbaar. De fiscus past deze uitzondering strikt toe: alleen wie producten voor menselijke consumptie verkoopt, komt in aanmerking. Vallen dus buiten de regel: verkopers van eetservies, keuken(machine)s, rookwaren en dierenvoedsel.
Ten slotte een woordje over de btw
Btw op restaurantkosten is niet aftrekbaar. U kunt de btw dus niet recupereren. Dit wordt deels gecompenseerd doordat u 69 % van de restaurantkosten inclusief btw, in de inkomstenbelasting aftrekt.
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer