Nieuwe tarieven voor verenigingen voor neerlegging jaarrekening
De kosten voor de openbaarmaking van de jaarrekening zijn gekoppeld aan de consumptieprijsindex. De tarieven worden jaarlijks, op 1 januari, aangepast. Verenigingen en stichtingen die bij de Balanscentrale van de Nationale Bank van België een jaarrekening moeten neerleggen, betalen sinds 1 januari 2019 dan ook een beetje meer.
Woordje vooraf
De term verenigingen omvat:
de verenigingen zonder winstoogmerk (vzw's)
de internationale verenigingen zonder winstoogmerk (ivzw's)
de private stichtingen
de stichtingen van openbaar nut
Groottecriteria bepalen of een vereniging klein, groot of zeer groot is.
Aan de hand van de grootte bepaalt weet de vereniging welk standaardmodel van de jaarrekening hij moet gebruiken:
zeer grote verenigingen en stichtingen: het volledig schema voor verenigingen
grote verenigingen en stichtingen: het verkort schema voor verenigingen
Kleine verenigingen en stichtingen mogen een vereenvoudigde boekhouding voeren.
Tarieven voor 2019
Het tarief voor het neerleggen van jaarrekeningen wordt alleen bepaald door de gebruikte drager: XBRL, PDF of papier. Verenigingen en stichtingen die een jaarrekening moeten neerleggen, betalen sinds 1 januari 2019 voor:
een elektronische neerlegging van een gestructureerd databestand (XBRL): 72,10 euro
een elektronische neerlegging van een PDF-formaat: 128,20 euro
een neerlegging via de post op papier: 134,40 euro
een verbeterde neerlegging: 68,70 euro
In deze bedragen is de bijdrage van 3,40 euro in de werkingskosten van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) inbegrepen.
De historiek van de neerleggingskosten kan u raadplegen op de website van de Nationale Bank (www.nbb.be).
Geen tarieftoeslagen
De algemene vergadering van grote en zeer grote verenigingen keurt ten laatste binnen zes maanden na de afsluitingsdatum van het boekjaar de jaarrekening goed. Binnen 30 dagen na de datum van de algemene vergadering moeten zij hun jaarrekening bij de Balanscentrale van de Nationale Bank van België (NBB) neerleggen.
Kleine verenigingen en stichtingen mogen een vereenvoudigde boekhouding voeren en leggen hun jaarrekening neer bij de griffie van de ondernemingsrechtbank.
Voor verenigingen zijn geen tarieftoeslagen voorzien bij een laattijdige neerlegging. De niet- of laattijdige neerlegging van de jaarrekening heeft mogelijk wel andere gevolgen:
opschorting van een vordering ingesteld door een vereniging of stichting die niet voldoet aan haar openbaarmakingsverplichtingen;
gerechtelijke ontbinding van een vereniging of stichting die haar jaarrekening niet heeft neergelegd op vraag van iedere belanghebbende of het openbaar ministerie;
geen machtiging voor giften van meer dan 100.000 euro door de minister van Justitie als de vereniging haar jaarrekening niet heeft neergelegd vanaf haar oprichting of de laatste drie boekjaren, of als de stichting haar jaarrekening niet heeft neergelegd.
| 27.01.2022:
Minder Vlaamse successierechten op vriendenerfenis
Vlaanderen voerde midden 2021 de vriendenerfenis in. Die techniek laat u toe om aan niet-familieleden of ‘verre’ familieleden een deel van uw nalatenschap over te maken zonder dat de fiscus het grootste deel inpikt.
Lees meer
| 21.01.2022:
Wonen op kosten van de vennootschap… Soms wel, soms niet
De rechtspraak is niet eenduidig: als een vennootschap een woning in eigendom heeft, en deze woning enkel of vooral dient voor de huisvesting van de zaakvoerder, zijn de kosten verbonden aan die woning dan aftrekbaar? De rechtbank van Gent vond onlangs van niet, maar het hof van beroep van Gent vond op bijna hetzelfde moment van wel.
Lees meer
| 18.01.2022:
Liquidatiereserve en vennootschap-aandeelhouder
De liquidatiereserve laat een ondernemer die zich in een vennootschapsvorm organiseert, toe om een spaarpotje op te bouwen dat bij stopzetting van de vennootschap belastingvrij kan uitgekeerd worden. Maar die belastingvrijstelling geldt niet voor de aandeelhouders die zelf de vorm van een vennootschap hebben. Een oplossing biedt zich aan.
Lees meer