Voordeel alle aard woning: factor 2 in plaats van 3,8
De manier waarop de gratis ter beschikking stelling van een woning aan een werknemer of bedrijfsleider wordt gewaardeerd, ligt al lang onder vuur. De regering heeft nu aangekondigd de regels aan te passen. De waarde wordt berekend met de nieuwe formule: KI × 100/60 × 2.
De ongelijkheid ...
Tot voor kort werd het forfaitaire voordeel van alle aard voor het gratis gebruik van een woning op verschillende manieren berekend:
Woning ter beschikking gesteld door een natuurlijk persoon: kadastraal inkomen woning × 100/60.
Woning met KI lager dan 745 euro ter beschikking gesteld door een rechtspersoon: KI × 100/60 × 1,25.
Woning met KI hoger dan 745 euro ter beschikking gesteld door een rechtspersoon: KI × 100/60 × 3,8.
Er zat dus een grote ongelijkheid in de forfaitaire waardering van het gebruik: een woning ter beschikking gesteld door een rechtspersoon (meestal een vennootschap) was bijna vier keer zo duur. Deze ongelijkheid werd meermaals aangeklaagd door rechtspraak en rechtsleer.
... weggewerkt
De minister van Financiën en de fiscus hebben zich bij die visie neergelegd en aangekondigd de regels te wijzigen. En de minister heeft woord gehouden. De formule blijft behouden, maar de factor 3,8 wordt vervangen door de factor 2:
Kadastraal inkomen woning × 100/60 × 2
Deze formule geldt voor alle waarderingen ongeacht wie de woning ter beschikking stelt. Of de woning ter beschikking wordt gesteld door een rechtspersoon of een natuurlijk persoon is niet meer relevant.
De nieuwe formule zal toegepast worden voor woningen ter beschikking gesteld vanaf 1 januari 2019.
| 19.12.2022:
Nieuwe mogelijkheid om u te identificeren op een overheidswebsite
Ook voor overheidszaken moet u niet meer lang aanschuiven aan een loket. De meeste federale en gewestelijke overheden hebben handige websites waar u – mits correcte identificatie – al uw overheidszaken kan afhandelen. Maar hoe identificeert u zich eigenlijk bij de overheid?
Lees meer
| 09.12.2022:
Studentenarbeid naar 600 uur per jaar
Studenten kunnen gewoon deelnemen aan de arbeidsmarkt. Als werkgever en student bepaalde voorwaarden naleven, gelden er voor studenten zelfs gunstiger regels op het vlak van sociale zekerheid en op het vlak van fiscaliteit dan voor andere werknemers. De regering besliste eind oktober om dat gunstregime nog verder uit te breiden.
Lees meer
| 05.12.2022:
Gemeenschappelijk gebouw: aftrek kosten beroepsgedeelte
Als een zelfstandige een gemeenschappelijk gebouw gebruikt voor beroepsdoeleinden, dan moeten de kosten en afschrijvingen niet alleen beperkt worden tot het beroepsgedeelte, maar vervolgens ook tot zijn of haar aandeel in de eigendom. Voor gebouwen in de huwelijksgemeenschap bestaat er een bijzondere administratieve tolerantie.
Lees meer