Ongrondwettelijke waardering voordeel woning: wetswijziging op komst
Wie een gratis woning ter beschikking krijgt van zijn werkgever, krijgt een belastbaar voordeel. De waarde van dat voordeel wordt anders berekend als de werkgever een rechtspersoon (bv. vennootschap) is. Dat is discriminerend.
Een forfaitair voordeel
Het voordeel van alle aard voor de gratis terbeschikkingstelling van een woning wordt forfaitair bepaald:
Als de woning ter beschikking wordt gesteld door een natuurlijk persoon: 100/60 van het geïndexeerd kadastraal inkomen van de woning.
Als er een bescheiden woning (met een KI lager dan 745 euro) ter beschikking wordt gesteld door een rechtspersoon: 100/60 van het geïndexeerd kadastraal inkomen van de woning × 1,25.
Als er een woning ter beschikking wordt gesteld door een rechtspersoon: 100/60 van het geïndexeerd kadastraal inkomen van de woning × 3,8.
Krijgt u de woning van een vennootschap, dan betaalt u dus bijna vier keer zoveel belasting voor dezelfde woning.
Rechtspraak noemt dit discriminatie
De hoven van beroep van Gent en Antwerpen hebben allebei in het verleden al meermaals gezegd dat dit discriminerend is. De hoedanigheid van de persoon die de woning ter beschikking stelt, is geen relevant criterium voor de waarde van het voordeel.
De fiscus probeerde het onderscheid te rechtvaardigen door te beweren dat bedrijfsleiders luxueuzere woningen ter beschikking krijgen en daarom op een hoger voordeel mogen belast worden. En omdat alleen vennootschappen bedrijfsleiders hebben, wordt het voordeel toegekend door vennootschappen zwaarder belast. Hiertegen kan je makkelijk inbrengen dat bedrijfsleiders op een luxueuzere woning al meer belast worden door de gewone formule: een luxewoning heeft meestal immers een hoger KI.
Wetswijziging op komst
De minister van Financiën heeft ondertussen laten verstaan dat hij het onderscheid ongedaan wil maken. Ook de fiscus heeft zich er bij neergelegd.
Het nieuwe standpunt zal geformaliseerd worden in een nieuwe regel. Het staat nog wel niet vast voor welke aanpak de regering zal kiezen. Wordt elk voordeel voortaan gewaardeerd volgens de algemene formule of wordt elk voordeel berekend volgens de formule voor bedrijfsleiders (dan is ook de discriminatie weggewerkt). Of misschien kiezen ze wel voor een tussenoplossing. De regering onderzoekt de zaak nu. Wij houden u zeker op de hoogte.
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer