Hervorming vennootschapsrecht: preview structuur nieuw wetboek
Nu het wetsontwerp tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en houdende diverse bepalingen beschikbaar is op de website van de Kamer, kunnen we eindelijk een vrij definitief tipje van de sluier oplichten over de opbouw van het toekomstige wetboek van vennootschappen. Het nieuwe wetboek bestaat uit 4 delen onderverdeeld in Boeken. De artikels worden genummerd per Boek.
Deel 1 = algemene bepalingen voor vennootschappen, verenigingen en stichtingen
Boek 1 bevat voornamelijk definities, waaronder die van de vennootschap, de vereniging en de stichting.
Boek 2 bevat bepalingen over de naam van de rechtspersoon, de oprichting en de openbaarmakingsformaliteiten, de nietigheid, het bestuur, de geschillenregeling, de ontbinding en de vereffening. Deze bepalingen zijn van toepassing op alle rechtspersonen, tenzij anders wordt aangegeven.
Boek 3 over het jaarrekeningenrecht herneemt in hoofdzaak de artikelen 92 tot 167 van het W.Venn.
Deel 2 = specifieke bepalingen voor vennootschappen
Boek 4 (maatschap) behelst de regels voor de nog resterende vennootschapsvormen waarin de vennoten onbeperkt aansprakelijk zijn voor de verbintenissen van de vennootschap. De maatschap is een personenvennootschap zonder rechtspersoonlijkheid, die in het leven wordt geroepen door een vennootschapsovereenkomst te sluiten.
Boek 5 (BV, de nieuwe naam voor de BVBA), Boek 6 (CV) en Boek 7 (NV) regelen de 3 belangrijkste vennootschapsvormen met rechtspersoonlijkheid en beperkte aansprakelijkheid voor de aandeelhouders.
Boek 8 (erkenning van vennootschappen) behandelt de erkenning van bepaalde vennootschappen als erkende coöperatieve, sociale of landbouwonderneming.
Deel 3 = specifieke bepalingen voor verenigingen en stichtingen
Deel 3 wordt gevormd door Boek 9 (vzw), Boek 10 (ivzw) en Boek 11 (stichting) en betreft een loutere hercodificatie van de voorschriften over verenigingen en stichtingen met enkele kleine aanpassingen. Zo werd de (vooral in samenwerkingsverbanden) als nutteloos ervaren regel afgeschaft dat het bestuur van een vzw minder leden moet tellen dan de ledenvergadering. De beroepsvereniging wordt voor het eerst geïntegreerd in het wetboek, onder de vorm van de vzw erkend als beroepsvereniging. De internationale vzw wordt wegens groot succes ongewijzigd behouden.
Deel 4 = bepalingen over herstructurering en omzetting
Boek 12 regelt de herstructurering van vennootschappen en Boek 13 die van verenigingen en stichtingen. De partiële splitsing wordt voor het eerst duidelijk geregeld.
Boek 14 (omzetting) herneemt de bestaande regels met aandacht voor de kapitaalloze BV en CV, en wordt aangevuld met een nieuwe regeling voor de grensoverschrijdende omzetting, d.w.z. de grensoverschrijdende verplaatsing van de statutaire zetel van de vennootschap.
Meer info
U kan het wetsontwerp raadplegen op de website van de Kamer. Het bestaat uit 2 delen.
Deel 1 (een samenvatting, de memorie van toelichting, het voorontwerp en een impactanalyse)
Deel 2 (het advies van de Raad van State, het eigenlijke wetsontwerp en de concordantietabel)
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer