Mobiliteitsbudget en cash for car
Met het mobiliteitsbudget en de cash for car-regeling promoot de regering andere vervoersmiddelen dan de bedrijfswagen. Cash for car werd al goedgekeurd in het parlement. De regering is het intern al wel eens over het mobiliteitsbudget. Maar de Kamer moet nog instemmen met de concrete regels.
Verschil tussen cash for car en mobiliteitsbudget
Cash for car, ook wel de mobiliteitsvergoeding, doet letterlijk wat het zegt. Het maakt het voor werknemers mogelijk om hun salariswagen te ruilen voor loon in geld.
Het mobiliteitsbudget sluit hierbij aan, maar is niet hetzelfde. Het mobiliteitsbudget geeft werkgevers en werknemers meer mogelijkheden. De werknemer kan zijn budget verdelen over verschillende vervoersmiddelen: een salariswagen, het openbaar vervoer, de fiets. Het budget wordt bepaald op basis van wat de wagen van de werknemer precies kost aan de werkgever, de Total Cost of Ownership of TCO.
Het mobiliteitsbudget in drie stappen
Stap 1: U ruilt uw auto voor een milieuvriendelijker model. De auto heeft een lagere CO2-uitstoot. Het belastbaar voordeel van uw auto is lager. U heeft nog budget over voor andere vervoersmiddelen. Voor de werkgever blijven de kosten aftrekbaar in functie van de CO2-uitstoot.
Stap 2: U gebruikt naast de auto ook andere, meer duurzame vervoersmiddelen, bv. het openbaar vervoer, de fiets. Dit is in het voordeel van u en van uw werkgever: deze vervoersmiddelen zijn belastingvrij voor u en volledig aftrekbaar voor de werkgever. Voorbeeld: u rijdt met de auto naar het station en neemt daar de trein naar zijn werk.
Stap 3: U hebt niet het ganse mobiliteitsbudget gebruikt (na milieuvriendelijke auto + gebruik ander vervoersmiddel). U krijgt het saldo in de vorm van een geldbedrag dat onderworpen wordt aan sociale bijdragen.
Keuzesysteem
Het is een optioneel systeem. Zowel voor de werkgevers als voor de werknemers. Werkgevers zijn niet verplicht het systeem aan te bieden. U hebt als werknemer de keuze in het systeem te stappen.
Voorwaarden
Werkgevers moeten al minstens 36 maanden een bedrijfswagenbeleid voeren. Voor starters gelden er soepeler voorwaarden.
U hebt alleen recht op een mobiliteitsbudget als u al een salariswagen hebt.
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer