Voordeel van alle aard bedrijfswagen 2018
Het voordeel van alle aard voor bedrijfswagens wordt berekend met een formule. Een essentieel element van de formule is de referentie-uitstoot van CO2. Hoe hoger de auto boven de referentie-uitstoot zit, hoe hoger het voordeel. Deze referentie-uitstoot wordt elk jaar vastgelegd. De cijfers voor dit jaar zijn bekend, zodat u het voordeel van alle aard van uw auto nu kan berekenen.
Voordeel berekend volgens een formule
Catalogusprijs x CO2-percentage x 6/7 x leeftijdsfactor.
Het CO2-percentage en de referentie-uitstoot
Het CO2-basispercentage van 5,5 % is gekoppeld aan een referentie-uitstoot. Deze referentie-uitstoot wordt uitgedrukt in gram per kilometer en wordt elk jaar bij KB vastgesteld:
Naar gelang de auto vervuilender is dan de referentie-uitstoot, stijgt het basispercentage.
Naar gelang de auto milieuvriendelijker is, daalt het basispercentage.
Als de uitstoot van de auto gelijk is aan de referentie-uitstoot, geldt het basispercentage van 5,5 %.
Voor elke gram/km die uw auto uitstoot boven de referentie-uitstoot, stijgt het basispercentage met 0,1 %.
De regering past elk jaar de referentie-uitstoot aan. Zo kan ze inspelen op het feit dat auto's steeds milieuvriendelijker worden.
De referentie-uitstoot voor 2018
Voor 2018 daalt de referentie-uitstoot enkel voor dieselauto's. Daardoor zal voor dezelfde auto een hoger basispercentage gelden. En daardoor zal voor dezelfde wagen het voordeel duurder worden.
De referentie-uitstoot voor kalenderjaar 2018 is gelijk aan:
Voor auto's met dieselmotor: 86 g/km (i.p.v. 87 g/km voor 2017).
Voor auto's met een motor op benzine, lpg of aardgas: 105 g/km (ongewijzigd).
| 27.01.2022:
Minder Vlaamse successierechten op vriendenerfenis
Vlaanderen voerde midden 2021 de vriendenerfenis in. Die techniek laat u toe om aan niet-familieleden of ‘verre’ familieleden een deel van uw nalatenschap over te maken zonder dat de fiscus het grootste deel inpikt.
Lees meer
| 21.01.2022:
Wonen op kosten van de vennootschap… Soms wel, soms niet
De rechtspraak is niet eenduidig: als een vennootschap een woning in eigendom heeft, en deze woning enkel of vooral dient voor de huisvesting van de zaakvoerder, zijn de kosten verbonden aan die woning dan aftrekbaar? De rechtbank van Gent vond onlangs van niet, maar het hof van beroep van Gent vond op bijna hetzelfde moment van wel.
Lees meer
| 18.01.2022:
Liquidatiereserve en vennootschap-aandeelhouder
De liquidatiereserve laat een ondernemer die zich in een vennootschapsvorm organiseert, toe om een spaarpotje op te bouwen dat bij stopzetting van de vennootschap belastingvrij kan uitgekeerd worden. Maar die belastingvrijstelling geldt niet voor de aandeelhouders die zelf de vorm van een vennootschap hebben. Een oplossing biedt zich aan.
Lees meer