Deeleconomie: de eerste elektronische platformen erkend
Vorig jaar werd het bijzonder regime van de deeleconomie gelanceerd. Particulieren die diensten aanbieden aan andere particulieren genieten van een verlaagd tarief in de inkomstenbelasting (10 % effectieve belastingdruk). De diensten moeten dan wel aangeboden worden via een erkend platform. Sinds maart 2017 zijn er eindelijk enkele platforms erkend, zodat het regime nu echt van start kan gaan.
Ter herinnering
Het bijzonder regime geldt enkel voor diensten door particulieren voor particulieren. Dat wil zeggen dat de afnemer de diensten niet voor zijn professionele activiteit mag gebruiken. De particuliere dienstverrichter mag niet dezelfde activiteit aanbieden die hij ook al als zelfstandige in hoofdberoep uitoefent.
De diensten mogen enkel aangeboden worden via erkende elektronische platforms. Het is dus niet toegestaan (binnen dit regime), om dezelfde diensten ook aan te bieden via een eigen website.
Erkenning van de platformen
Het heeft even geduurd voor het koninklijk besluit met de erkenningsvoorwaarden voor de platformen er was. Dat is er ondertussen toch gekomen. De eerste platformen zijn ook al erkend. In het Belgisch Staatsblad worden alle erkenningen gepubliceerd.
Via deze platformen wordt er een brede variatie aan diensten aangeboden:
klusjes: www.listminut.be, www.klaariskees en www.homeyz.be
afhaalmaaltijden: www.flavr.be, www.menunextdoor.be (FR) en www.uberaets.be
bezorgen van pakjes: www.bringr.be
allerhande diensten: www.listminut.be , www.pwiic.com (FR)
taxidienst (tijdens uitgaansuren): www.heetch.com
bijlessen en studiebegeleiding: www.bijlesherent.be en www.mysherpa.be
uitzendarbeid: www.dajobs.be
werkgelegenheidsprojecten: www.yourprivatebutler.com
| 27.01.2022:
Minder Vlaamse successierechten op vriendenerfenis
Vlaanderen voerde midden 2021 de vriendenerfenis in. Die techniek laat u toe om aan niet-familieleden of ‘verre’ familieleden een deel van uw nalatenschap over te maken zonder dat de fiscus het grootste deel inpikt.
Lees meer
| 21.01.2022:
Wonen op kosten van de vennootschap… Soms wel, soms niet
De rechtspraak is niet eenduidig: als een vennootschap een woning in eigendom heeft, en deze woning enkel of vooral dient voor de huisvesting van de zaakvoerder, zijn de kosten verbonden aan die woning dan aftrekbaar? De rechtbank van Gent vond onlangs van niet, maar het hof van beroep van Gent vond op bijna hetzelfde moment van wel.
Lees meer
| 18.01.2022:
Liquidatiereserve en vennootschap-aandeelhouder
De liquidatiereserve laat een ondernemer die zich in een vennootschapsvorm organiseert, toe om een spaarpotje op te bouwen dat bij stopzetting van de vennootschap belastingvrij kan uitgekeerd worden. Maar die belastingvrijstelling geldt niet voor de aandeelhouders die zelf de vorm van een vennootschap hebben. Een oplossing biedt zich aan.
Lees meer