Indiening bezwaar voortaan ook via MyMinfin
Wie het niet eens is met een beslissing van de fiscus, bv. een aanslag die hem wordt opgelegd, kan hiertegen bezwaar indienen. Vroeger was de manier waarop een belastingplichtige dat kon doen, aan strenge regels onderworpen. De fiscus heeft de laatste tijd echter verschillende stappen gezet om het indienen van een bezwaar makkelijker te maken. U hoeft dus geen aangetekende brief meer te schrijven, maar kan ook mailen, faxen en vanaf nu ook rechtstreeks op MyMinfin een bezwaar indienen.
Ter herinnering: de voorwaarden voor een bezwaar
Een bezwaar moet schriftelijk worden ingediend. Maar hoe u het precies doet, maakt niet uit: u kan een aangetekend schrijven sturen, mailen, faxen, ...
Het bezwaar moet ondertekend zijn. Dat moet niet langer een originele handtekening zijn (mag bv. ook een kopie van de handtekening zijn op een gefaxt document). Daarom is het nu ook mogelijk een bezwaar door te faxen of mailen.
Het bezwaar moet worden ingediend door de juiste persoon. In principe bent u dat zelf als belastingplichtige. Bij een vennootschap is dat dan bv. de zaakvoerder. U kan zich natuurlijk wel laten vertegenwoordigen, bv. door een advocaat.
Daarnaast moet het bezwaar natuurlijk ook de bevoegde instantie bereiken. Dat is normaalgezien de adviseur-generaal (vroeger gewestelijk directeur genoemd) in wiens ambtsgebied de aanslag werd gevestigd. Als u bij de verkeerde ambtenaar uw bezwaarschrift indient, zal die in principe het bezwaar doorsturen naar de bevoegde adviseur-generaal.
Het bezwaar moet binnen de voorgeschreven termijn worden ingediend. U heeft zes maanden vanaf de derde werkdag volgend op de datum waarop het aanslagbiljet dat u wil aanvechten, werd verzonden. Zaterdagen, zondagen en feestdagen tellen niet mee als werkdag. De termijn loopt van de zoveelste tot de dag voor de zoveelste. Als de vervaldag een zaterdag, zondag of feestdag is, verschuift die dag.
Ten slotte moet het bezwaar gemotiveerd zijn. U moet aangeven waarom u het niet eens bent met de beslissing van de fiscus. Als u uw argumenten niet meegeeft, kan de fiscus immers geen antwoord geven. U mag daarbij zowel feitelijke als juridische argumenten vermelden.
Nu ook indienen via MyMinFin
Een bezwaar indienen wordt steeds makkelijker. Vroeger kan het alleen met een brief, met originele handtekening. Daarna werd het uitgebreid tot faxen en mailen. Nu kan het ook rechtstreeks online via MyMinfin.
My Minfin is de portaalsite van de FOD Financiën waar u als belastingplichtige uw fiscaal dossier kan raadplegen. Zo kan u er uw aangifte personenbelasting (Tax-on-web) indienen en allerhande formulieren downloaden. Maar u kan er ook een afbetalingsplan aanvragen en nu dus ook een bezwaarschrift indienen.
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer