Jaarrekening vereniging: neerleggingskosten voor 2017
De tarieven die (internationale) verenigingen en stichtingen betalen voor het neerleggen van hun jaarrekening bij de Balanscentrale van de Nationale Bank van België zijn geïndexeerd. Sinds 1 januari 2017 zijn nieuwe tarieven van toepassing. De gebruikte drager en het model van de jaarrekening bepalen het te betalen bedrag.
De term verenigingen omvat de verenigingen zonder winstoogmerk (vzw's), de internationale verenigingen zonder winstoogmerk (ivzw's), de private stichtingen en de stichtingen van openbaar nut. Zij worden door groottecriteria in kleine, grote of zeer grote verenigingen ingedeeld. De grootte bepaalt welk model van de jaarrekening moet worden gebruikt.
Een neerleggingsplichtige vereniging of stichting moet één van de volgende standaardmodellen gebruikmaken:
het volledig model (schema) voor zeer grote verenigingen en stichtingen;
het verkort model (schema) voor grote verenigingen en stichtingen.
Kleine verenigingen en stichtingen mogen een vereenvoudigde boekhouding voeren. Zij leggen hun jaarrekening neer bij de griffie van de rechtbank van koophandel.
Overzicht tarieven 2017
Het tarief voor het neerleggen van jaarrekeningen wordt bepaald door:
de gebruikte drager: XBRL, PDF of papier. De neerlegging via internet is in principe de regel, papier de uitzondering;
het model van de jaarrekening: volledig of klein.
Verenigingen en stichtingen die een jaarrekening moeten neerleggen, betalen sinds 1 januari 2017 voor:
via het internet in een gestructureerd databestand (xbrl): 67,73 euro
via het internet in PDF-formaat: 121,33 euro
via de post op papier: 127,23 euro
verbeterde neerlegging: 65,50 euro
In deze bedragen is de btw (21%) op de openbaarmakingskosten en de bijdrage in de werkingskosten van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) inbegrepen.
Wijze van betalen
Verenigingen en stichtingen zijn in de regel niet verplicht om hun jaarrekening elektronisch neer te leggen zoals ondernemingen. Als de jaarrekening via het internet wordt neergelegd, kunnen de neerleggingskosten online met een kredietkaart (Visa of Mastercard) of offline met een overschrijving worden betaald. Jaarrekeningen die worden neergelegd op papier, kunnen alleen met een overschrijving worden betaald.
Geen tarieftoeslag bij laattijdige neerlegging
Net als bedrijven moeten grote en zeer grote verenigingen ten laatste binnen zes maanden na de afsluitingsdatum van het boekjaar, de jaarrekening en de begroting door de algemene vergadering laten goedkeuren. Binnen 30 dagen na de datum van de algemene vergadering moeten zij hun jaarrekening bij de Balanscentrale van de Nationale Bank van België (NBB) neerleggen. Kleine vzw's moeten naar de griffie van de rechtbank van koophandel.
Bij een laattijdige neerlegging zijn er voor de verenigingen wel geen tarieftoeslagen voorzien.
| 17.12.2020:
Consumptiecheques: een cadeau met vraagtekens
Met de zogenaamde Corona II–wet voerde de regering de zogenaamde consumptiecheque in. Een niet-belastbaar voordeel voor werknemers maar wel met heel wat beperkingen en voorwaarden.
Lees meer
| 14.12.2020:
De bedrijfsfietsen worden niet gebruikt… hoe zit dat fiscaal en sociaal?
Enkele jaren geleden besliste de wetgever om het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer aan te moedigen. Wie met zijn eigen fiets naar het werk pendelt, kan van een belastingvrije vergoeding genieten en het voordeel verbonden aan de bedrijfsfiets wordt zo min mogelijk belast. Maar door corona moeten de werknemers niet naar kantoor. Heeft dat een impact?
Lees meer
| 08.12.2020:
Fiscale gevolgen voor zelfstandigen van uitstel van betaling van sociale bijdragen
De vorige regering besliste om zelfstandigen uitstel van betaling te verlenen voor de betaling van hun sociale bijdragen. Maar wat is de impact daarvan op de fiscale aftrekbaarheid van die bijdragen?
Lees meer