Kleine ondernemingen: wie wordt er uitgesloten?
Kleine ondernemingen zijn van btw vrijgesteld: ze moeten geen btw aanrekenen op hun diensten, maar mogen evenmin de btw die ze zelf betalen, aftrekken. Een onderneming is klein voor de btw als ze een omzet heeft die minder bedraagt dan 25.000 EUR. Sommige ondernemingen worden evenwel van de bijzondere regeling uitgesloten, zelfs als ze onder de drempel blijven.
Ondernemingen die volledig worden uitgesloten
Btw-eenheden worden sowieso uitgesloten.
Ondernemingen die regelmatig één van de hierna genoemde handelingen stellen, zijn voor hun volledige activiteit van de vrijstelling uitgesloten. Ook als ze naast de geviseerde handelingen, nog andere activiteiten ontplooien.
Het gaat om:
werken in onroerende staat en ermee gelijkgestelde handelingen;
horecadiensten, waarvoor ze moeten werken met een geregistreerd kassasysteem;
leveringen van oude materialen, van oude materialen ongeschikt voor hergebruik in dezelfde staat, van industrieel en niet-industrieel afval, van afval voor hergebruik, van gedeeltelijk verwerkt afval en van schroot.
Handelingen die worden uitgesloten
Daarnaast zijn er nog de handelingen die worden uitgesloten van de vrijstellingsregeling. Dat wil zeggen dat enkel deze specifieke handelingen niet vrijgesteld zijn. De kleine onderneming moet daar dus wel btw voor aanrekenen (net zoals alle andere ondernemingen). De kleine onderneming blijft dus voor haar andere handelingen wel onder de vrijstelling vallen. Hierin zit het verschil met de hierboven genoemde handelingen: als een onderneming de bovengenoemde handelingen stelt, verliest de onderneming haar recht op de vrijstelling volledig. Hier is dat niet het geval.
De volgende handelingen komen niet in aanmerking voor de vrijstelling, zelfs niet als ze door een kleine onderneming worden verricht:
verkopen door toevallige belastingplichtigen van nieuwe gebouwen (verkregen met btw);
vestigingen en overdrachten door toevallige belastingplichtigen van andere zakelijke rechten, op onroerende goederen (andere manieren om onroerend goed over te dragen dan het 'verkopen' = overdragen van het eigendomsrecht. Bijvoorbeeld: een vruchtgebruik);
toevallige leveringen van nieuwe vervoermiddelen naar een andere EU-lidstaat;
leveringen van tabaksfabrikaten (sigaretten, roltabak);
leveringen door een visser van zijn vangst in de gemeentelijke vismijnen van de aanvoerhavens;
handelingen verricht door een belastingplichtige die niet in België is gevestigd;
'verborgen' handelingen, dat zijn handelingen die niet werden aangegeven maar tijdens een controle werden vastgesteld;
ongeoorloofde handelingen, dat zijn handelingen die bij wet verboden zijn of in strijd zijn met de openbare orde of de goede zeden.
| 17.12.2020:
Consumptiecheques: een cadeau met vraagtekens
Met de zogenaamde Corona II–wet voerde de regering de zogenaamde consumptiecheque in. Een niet-belastbaar voordeel voor werknemers maar wel met heel wat beperkingen en voorwaarden.
Lees meer
| 14.12.2020:
De bedrijfsfietsen worden niet gebruikt… hoe zit dat fiscaal en sociaal?
Enkele jaren geleden besliste de wetgever om het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer aan te moedigen. Wie met zijn eigen fiets naar het werk pendelt, kan van een belastingvrije vergoeding genieten en het voordeel verbonden aan de bedrijfsfiets wordt zo min mogelijk belast. Maar door corona moeten de werknemers niet naar kantoor. Heeft dat een impact?
Lees meer
| 08.12.2020:
Fiscale gevolgen voor zelfstandigen van uitstel van betaling van sociale bijdragen
De vorige regering besliste om zelfstandigen uitstel van betaling te verlenen voor de betaling van hun sociale bijdragen. Maar wat is de impact daarvan op de fiscale aftrekbaarheid van die bijdragen?
Lees meer