Bedrijfsvoorheffing: fiscus controleert nakomen verplichtingen
Werkgevers moeten bedrijfsvoorheffing inhouden op de lonen die ze uitbetalen aan hun werknemers. In de meeste gevallen moeten ze de ingehouden bedrijfsvoorheffing ook doorstorten aan de Schatkist. Er zijn slechts enkele uitzonderingen, waarbij de werkgever een deel van de ingehouden BV zelf mag houden (bv. startende ondernemers, BV van personeel in onderzoek). De fiscus heeft nogmaals aangekondigd dat ze het naleven van de regels strenger zal controleren.
Bedrijfsvoorheffing: verplichtingen opgelegd aan de werkgever
Inzake de bedrijfsvoorheffing heeft de werkgever een dubbele verplichting: (1) de correcte bedrijfsvoorheffing inhouden en (2) de ingehouden bedrijfsvoorheffing doorstorten.
Het inhouden van bedrijfsvoorheffing geldt niet alleen voor het loon in de strikte zin, maar voor alle elementen die worden beschouwd als een beloning voor de verrichte arbeid, dus ook voor voordelen van alle aard, of voor het deel van de overdreven huur dat als loon wordt geherkwalificeerd (bij verhuur van een OG door een bedrijfsleider aan zijn eigen vennootschap).
De werkgever moet maandelijks een aangifte bedrijfsvoorheffing indienen. Werkgevers die vorig jaar minder dan 38.180 EUR bedrijfsvoorheffing hebben aangegeven, mogen een kwartaalaangifte indienen i.p.v. een maandelijkse aangifte.
Niet-naleving van de verplichtingen
Het niet-naleven van de verplichtingen wordt uiteraard gesanctioneerd. Naargelang er vaker een overtreding plaatsvindt, wordt de sanctie zwaarder. Een eerste overtreding wordt bestraft met een boete van 50 EUR. Bij latere overtredingen loopt de straf op tot een boete van 1.250 EUR of een belastingverhoging (die kan van 10 % oplopen tot 200 %).
Een sanctie zal worden opgelegd als (i) de werkgever geen (volledige) aangifte bedrijfsvoorheffing indient of (ii) als de bedrijfsvoorheffing niet of niet volledig wordt betaald. Zelfs het niet-indienen van een nihilaangifte wordt bestraft.
Meer controles
Het is dus echt wel belangrijk dat u de verplichtingen nakomt. Er worden niet enkel aanzienlijke sancties opgelegd, de fiscus heeft ook laten weten dat ze in 2016 systematisch zullen controleren of de verplichtingen worden nageleefd.
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer