Naast de kleine, kennen we binnenkort ook de microvennootschap
Kleine vennootschappen kunnen in België op heel wat bijzondere (fiscale) maatregelen rekenen. Jarenlang werd om te bepalen of een vennootschap klein was gekeken naar artikel 15 van het Wetboek van Vennootschappen. Dat artikel wordt nu gewijzigd. Op basis van Europese regelgeving komen er nieuwe criteria. Daardoor ontstaat er naast de kleine en de middelgrote ondernemingen (de kmos) een nieuwe vorm: de microvennootschap.
Ter herinnering: huidige criteria kleine vennootschap
Volgens de huidige criteria heeft een kleine vennootschap een balanstotaal van maximaal 3.650.000 EUR, een omzet (excl. btw) van 7.300.000 EUR en maximaal vijftig personeelsleden.
De microvennootschap
Nu dekt de kmo-vlag vele ladingen. Door het introduceren van een nieuwe categorie, de microvennootschap, komt er meer differentiatie. De microvennootschap komt er vanaf 1 januari 2016.
Een microvennootschap beantwoordt aan de volgende criteria:
balanstotaal; 350.000 EUR;
netto-omzet: 700.000 EUR;
een personeelsbestand van 10.
Deze microvennootschappen zullen van heel wat administratieve vereenvoudigingen en fiscale gunstmaatregelen kunnen genieten. Zo zullen ze slechts een beperkte 'microjaarrekening' met minimale toelichtingen moeten neerleggen. Bovendien verwijzen enkele nieuwe fiscale maatregelen nu al expliciet naar de micro-onderneming, bv. de belastingvermindering voor risicodragende investeringen in starters, de vrijstelling van doorstorting van BV voor starters.
Nieuwe criteria voor de kleine vennootschap
In één beweging werden ook de criteria voor de kleine vennootschap wat aangepast. Daarvoor gelden vanaf 1 januari 2016 de volgende criteria:
balanstotaal: 4.500.000 EUR;
netto-omzet: 9.000.000 EUR;
gemiddeld personeelsbestand gedurende het boekjaar: 50.
Er komen dus heel wat nieuwe 'kleine' vennootschappen bij, die vroeger nog 'groot' waren omdat ze de oude criteria wel overschreden.
Bovendien zal een vennootschap langer 'klein' blijven. Als een kleine vennootschap één keer de criteria overschrijdt, blijft ze klein. Pas als de onderneming twee keer op rij de criteria overschrijft, wordt ze groot (met alle daaraan verbonden gevolgen).
| 27.01.2022:
Minder Vlaamse successierechten op vriendenerfenis
Vlaanderen voerde midden 2021 de vriendenerfenis in. Die techniek laat u toe om aan niet-familieleden of ‘verre’ familieleden een deel van uw nalatenschap over te maken zonder dat de fiscus het grootste deel inpikt.
Lees meer
| 21.01.2022:
Wonen op kosten van de vennootschap… Soms wel, soms niet
De rechtspraak is niet eenduidig: als een vennootschap een woning in eigendom heeft, en deze woning enkel of vooral dient voor de huisvesting van de zaakvoerder, zijn de kosten verbonden aan die woning dan aftrekbaar? De rechtbank van Gent vond onlangs van niet, maar het hof van beroep van Gent vond op bijna hetzelfde moment van wel.
Lees meer
| 18.01.2022:
Liquidatiereserve en vennootschap-aandeelhouder
De liquidatiereserve laat een ondernemer die zich in een vennootschapsvorm organiseert, toe om een spaarpotje op te bouwen dat bij stopzetting van de vennootschap belastingvrij kan uitgekeerd worden. Maar die belastingvrijstelling geldt niet voor de aandeelhouders die zelf de vorm van een vennootschap hebben. Een oplossing biedt zich aan.
Lees meer