Doelgroepvermindering eerste aanwervingen financieel interessanter
De bedragen van de bestaande doelgroepvermindering eerste aanwervingen zijn voor de eerste drie aanwervingen opgetrokken. Die forfaitaire bedragen zijn voor nieuwe werkgevers sinds 1 januari 2015 verhoogd met 50 euro per kwartaal. Voor de vierde en vijfde aanwerving is er geen verhoging van het verminderingsbedrag.
RSZ-vermindering voor eerste aanwervingen
De doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen wordt toegekend aan alle werkgevers uit de privé-sector die de hoedanigheid van "nieuwe" werkgever hebben. U bent een nieuwe werkgever als u nooit onderworpen was aan de sociale zekerheid voor werknemers of er al minstens vier opeenvolgende kwartalen lang niet meer aan bent onderworpen.
Als u voor het eerst een werknemer in dienst neemt, kan u van een belangrijke vermindering van de socialezekerheidsbijdragen genieten gedurende een aantal kwartalen. Het aantal kwartalen en het verminderingsbedrag verschilt naargelang het om een eerste, een tweede of een derde, vierde of vijfde werknemer gaat.
Uw werknemer moet aan geen specifieke voorwaarden voldoen. Het statuut van uw werknemer (arbeider, bediende, handelsvertegenwoordiger, ...), de aard en duur van zijn arbeidsovereenkomst (onbepaalde duur, bepaalde duur, vervangingsovereenkomst, ...) en het werkrooster (voltijds of deeltijds) spelen in principe geen rol. Uw werknemer moet wel minstens 27,5% van een voltijds equivalent presteren. Onderworpen zijn aan minstens één sector van de sociale zekerheid voor loontrekkenden, kan al het recht openen op de doelgroepvermindering mits een paar uitzonderingen (bv. voor dienstboden). De vermindering is bovendien niet gekoppeld aan één bepaalde werknemer. U bepaalt elk kwartaal vrij voor welke werknemer u de doelgroepvermindering toepast.
Deze toepassingsvoorwaarden wijzigen niet.
Nieuwe forfaitaire bedragen
Sinds 1 januari 2015 is de doelgroepvermindering voor de eerste drie aanwervingen verhoogd met 50 euro per kwartaal. De kwartalen waarin u een bijdragevermindering krijgt, moeten zich situeren binnen een periode van 20 kwartalen. Die periode start vanaf het kwartaal dat u een eerste, respectievelijk een tweede of een derde werknemer in dienst neemt.
Elke nieuwe werkgever geniet nu van de volgende doelgroepverminderingsforfaits:
voor een eerste werknemer: 1.550 euro (gedurende 5 kwartalen) + 1.050 euro (gedurende de 4 volgende kwartalen) + 450 euro (gedurende de 4 laatste kwartalen);
voor een tweede werknemer: 1.050 euro (gedurende 5 kwartalen) + 450 euro (gedurende de 8 volgende kwartalen);
voor een derde werknemer: 1.050 euro (gedurende 5 kwartalen) + 450 euro (gedurende de 4 volgende kwartalen);
voor een vierde en vijfde werknemer: 1.000 euro (gedurende 5 kwartalen) + 400 euro (gedurende de 4 volgende kwartalen).
De nieuwe forfaitaire bedragen zijn van toepassing zowel op werkgevers die al vóór 1 januari 2015 genoten van de doelgroepvermindering als op werkgevers die na die datum hun eerste aanwervingen doen. Dit staat in een goedgekeurd ontwerp-koninklijk besluit dat de maatregel verder uitwerkt. Die uitvoeringsbepalingen moeten wel nog in het Belgisch Staatsblad verschijnen.
Aanvraagprocedure doelgroepvermindering
Voor de doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen bestaat geen aparte aanvraagprocedure. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) berekent de verminderingen van sociale bijdragen op basis van de driemaandelijkse multifunctionele aangifte die u naar deze instelling moet verzenden. De stukken ter staving van de doelgroepvermindering moet u bijhouden gedurende de verjaringstermijn en op vraag van de RSZ kunnen voorleggen.
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer