Pensioenuitkeringen: hoe worden ze belast?
De verhoging van de wettelijke minimumpensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar vanaf 2016 heeft ook fiscale gevolgen. Zo werd het tarief op sommige aanvullende pensioenkapitalen verhoogd. Uw pensioenkapitaal kan nu dan ook aan heel wat verschillende tarieven worden onderworpen, naar gelang het soort uitkering, de leeftijd die u heeft bij de uitkering en het feit of u al dan niet nog actief bent op het moment van de uitkering.
Collectieve en individuele pensioentoezeggingen die zijn opgebouwd met ondernemingsbijdragen
U bent nog niet op pensioen op moment van uitkering
Vroeger gold er een tarief van 16,5 % voor wie vanaf zijn zestigste een pensioenuitkering ontving die was opgebouwd met werkgeversbijdragen. Vanaf aanslagjaar 2014 betaalt u meer belastingen als het pensioenkapitaal wordt uitgekeerd op uw zestigste of eenenzestigste. Als u wel de pensioenleeftijd van 62 heeft bereikt, geldt het vroegere tarief van 16,5 %.
Als u nog aan het werk bent op het moment van de uitkering van een pensioenkapitaal opgebouwd met werkgeversbijdragen, zijn de volgende hypotheses mogelijk:
uitkering op de leeftijd van 60 jaar: u betaalt 20 % belasting;
uitkering op de leeftijd van 61 jaar: u betaalt 18 % belasting;
uitkering vanaf de leeftijd van 62 jaar: u betaalt 16,5 % belasting;
uitkering op de leeftijd van 65 jaar; u betaalt het gunsttarief van 10 %, als u tot op de wettelijke pensioenleeftijd 'actief' bent gebleven.
Het aangifteformulier van de personenbelasting bevat hiervoor twee nieuwe codes: kapitalen afzonderlijk belastbaar tegen 20 % (codes 1245/2245) en tegen 18 % (codes 1253/2253).
Als het kapitaal wordt uitgekeerd naar aanleiding van uw pensionering
Als het kapitaal wordt uitgekeerd omdat u op (vervroegd) pensioen gaat, wordt u aan 16,5 % belast. Dit tarief geldt ongeacht uw leeftijd. Als u dit jaar op uw zestigste al met pensioen kan gaan, en u ontvangt uw aanvullend pensioenkapitaal (opgebouwd met bijdragen van uw werkgever) betaalt u toch 16,5 %. Het maakt dus een aanzienlijk verschil uit of u al dan niet nog werkt (wie op zijn zestigste nog werkt en zijn pensioenkapitaal al int, betaalt 3,5 % meer belasting).
Voor sommige categorieën van werknemers geldt er een lagere wettelijke pensioenleeftijd (bv. 55 jaar voor het vliegend personeel uit de burgerluchtvaart). Zij kunnen dus op hun vijfenvijftigste al bij hun pensionering hun pensioenkapitaal laten uitkeren. Zij worden dan belast aan 16,5 %.
Uitkering naar aanleiding van het overlijden
Kapitaal dat naar aanleiding van het overlijden wordt uitgekeerd, wordt ook aan 16,5 % belast.
Collectieve en individuele pensioentoezeggingen die zijn opgebouwd met eigen bijdragen
Voor pensioenkapitalen en afkoopwaarden die zijn opgebouwd met persoonlijke bijdragen, wijzigt het tarief niet. Ook dat bedraagt dus nog steeds 16,5 %.
| 17.12.2020:
Consumptiecheques: een cadeau met vraagtekens
Met de zogenaamde Corona II–wet voerde de regering de zogenaamde consumptiecheque in. Een niet-belastbaar voordeel voor werknemers maar wel met heel wat beperkingen en voorwaarden.
Lees meer
| 14.12.2020:
De bedrijfsfietsen worden niet gebruikt… hoe zit dat fiscaal en sociaal?
Enkele jaren geleden besliste de wetgever om het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer aan te moedigen. Wie met zijn eigen fiets naar het werk pendelt, kan van een belastingvrije vergoeding genieten en het voordeel verbonden aan de bedrijfsfiets wordt zo min mogelijk belast. Maar door corona moeten de werknemers niet naar kantoor. Heeft dat een impact?
Lees meer
| 08.12.2020:
Fiscale gevolgen voor zelfstandigen van uitstel van betaling van sociale bijdragen
De vorige regering besliste om zelfstandigen uitstel van betaling te verlenen voor de betaling van hun sociale bijdragen. Maar wat is de impact daarvan op de fiscale aftrekbaarheid van die bijdragen?
Lees meer