Een huisbediende in huis halen, een belastingvermindering genieten
Als u huispersoneel tewerkstelt, krijgt u daarvoor een fiscaal voordeel. Vroeger was dit een aftrekbare besteding. Het systeem van de aftrekbare bestedingen werd evenwel in 2013 gewijzigd. Het voordeel werd behouden, maar enigszins hervormd. Vanaf aanslagjaar 2013 heeft u in plaats van de aftrek recht op een belastingvermindering van 30 % van de bezoldiging die u aan de huisbediende betaalt.
Een belastingvermindering
U heeft recht op een belastingvermindering: dat wil zeggen dat u de door u verschuldigde belasting rechtstreeks met een bepaald bedrag kan verminderen. Dat bedrag is meestal een percentage van de werkelijk gedane uitgaven. De belastingvermindering voor huisbedienden bedraagt 30 % van de helft van de werkelijk betaalde bezoldiging (inclusief sociale lasten). Bovendien geldt er ook een absoluut maximum: de vermindering van 30 % wordt maximaal berekend op een bedrag 7.530 EUR (aj. 2014), wat neerkomt op een maximumloon van 15.550 EUR. De maximale belastingvermindering bedraagt dus 30 % van 7.530 of 2.259 EUR.
Een huisbediende
Enkel bezoldigingen voor een huisbediende komen in aanmerking. Een huisbediende is een werknemer die in dienst wordt genomen om, tegen een loon, onder het gezag van een werkgever, hoofd- of handenarbeid uit te voeren binnenshuis of buiten het huis, voor de privébehoeften van de werkgever of zijn gezin.
Het is dus cruciaal dat het gaat om iemand die in uw privésfeer werkt. Het geldt dus niet voor personeel dat u in uw onderneming tewerkstelt.
Vallen onder andere onder de noemer huisbediende:
keukenmeid;
kok;
tuinier;
privéverpleger;
chauffeur;
au pair.
De huisbediende moet bij zijn indienstneming ten minste zes maanden een uitkeringsgerechtigde volledig werkeloze zijn of sinds ten minste zes maanden een bestaansminimum ontvangen.
U mag meerdere bedienden te werk stellen, maar kan slechts de bezoldiging van één van hen (naar uw keuze) in mindering brengen.
Een bezoldiging
Het loon moet (inclusief socialezekerheidsbijdrage) minstens 3.690 EUR bedragen (aj. 2014). De wet schrijft niet expliciet een maximumbezoldiging voor, maar beperkt wel het bedrag waarop de vermindering mag worden berekend: maximum op 7.530 (of 50 % van 15.550 EUR). Dit laatste bedrag (15.550 EUR) is dus het loon dat maximum 'fiscaal gunstig' kan worden betaald.
De bezoldiging moet bovendien aan de sociale zekerheid onderworpen zijn. Dit wil zeggen: minimum 24 uur per week, en op een werkdag minstens vier uur bij dezelfde werkgever.
Werkgever
Door een huisbediende in huis te neme, wordt u een werkgever. U moet zich dan ook bij de RSZ als 'werkgever van huispersoneel' laten registreren.
Echtgenoten of wettelijk samenwonenden kunnen niet elk apart een huisbediende in dienst nemen. Zij hebben samen recht op de vermindering voor één huisbediende, en kunnen dus slechts eenmaal van de vermindering genieten.
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer