Individuele fiches: wat betekenen ze?
Individuele en samenvattende opgaven zijn belangrijke fiscale documenten. Zowel voor wie de uitgaven doet, als voor wie de vergoedingen ontvangt. De schuldenaar van de sommen moet zijn uitgaven kunnen verantwoorden. Hij is verplicht om de fiches uit te reiken. De ontvanger van de vergoeding beschikt met deze fiches over de gegevens die hij nodig heeft om zijn fiscale verplichtingen te kunnen nakomen: in de eerste plaats het aangeven van de inkomsten.
De fiches moeten steeds uitgereikt worden door de schuldenaar van de inkomsten.
Individuele fiche 281.10: lonen
De werkgever reikt deze fiche uit aan de werknemers. Op deze individuele fiche en de samenvattende opgave 325 kan u als werknemer de gegevens aflezen die u nodig heeft om uw belastingaangifte in te vullen (bezoldiging, vakantiegeld, ...).
Individuele fiche 281.11: pensioenen
De fiche voor pensioenen.
Individuele fiche 281.12: ziekte- en invaliditeitsverzekering
Deze fiche wordt gebruikt voor de wettelijke vervangingsinkomsten uitbetaald door de ziekte- en invaliditeitsverzekering bij een tijdelijke derving van bezoldigingen.
Individuele fiche 281.13: werkloosheidsuitkeringen
Werkeloosheidsuitkeringen worden vermeld op fiche 281.13
Individuele fiche 281.14: vervangingsinkomen (verzekeringsinstellingen)
Het gaat om extrawettelijke of aanvullende uitkeringen, die ingevolge een tijdelijke arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of invaliditeit worden ontvangen, bovenop de wettelijke ziekte- of invaliditeitsuitkering. Deze uitkeringen worden betaald door de werkgever of een erkend ziekenfonds.
Individuele fiche 281.15: inkomsten uit pensioensparen
Individuele fiche 281.16: wettelijke vergoedingen wegens blijvende ongeschiktheid
Individuele fiche 281.17: wettelijke en extra-wettelijke brugpensioenen
Het brugpensioen bestaat uit twee delen: een wettelijke werkloosheidsuitkering en een aanvullende vergoeding door de werkgever. Het brugpensioen wordt dan nu ook met een meer passende benaming aangeduid als stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag.
Individuele fiche 281.18: aanvullende vergoedingen bovenop een brugpensioen en voltijdse werkloosheidsuitkeringen; uitkeringen n.a.v. ziekte of invaliditeit, beroepsziekte of arbeidsongeval en andere aan de bedrijfsvoorheffing onderworpen vervangingsinkomsten
Individuele fiche 281.20: bezoldigingen van bedrijfsleiders - individuele fiche
Voor bedrijfsleiders wordt een aparte fiche gebruikt.
Individuele fiche 281.30: presentiegelden, prijzen, subsidies, onderhoudsuitkeringen, enz.
Deze fiche wordt gebruikt voor uiteenlopende uitkeringen:
prijzen;
subsidies;
onderhoudsuitkeringen.
Individuele fiche 281.40: roerende inkomsten begrepen in de lijfrenten of tijdelijke renten
Individuele fiche 281.45: roerende inkomsten zoals bedoeld in artikel 17,§ 1, 5°, WIB92
Dit is de fiche die gebruikt wordt voor vergoedingen die worden betaald aan auteurs. De eerste schijf van 56.450 EUR (aanslagjaar 2014) auteursrechten wordt immers als een roerend inkomen beschouwd.
Individuele fiche 281.50: commissies, makelaarslonen, restorno's, vacatiegelden, erelonen, gratificaties, vergoedingen of voordelen van alle aard
Op deze fiche worden een hele reeks vergoedingen vermeld: commissielonen, erelonen, ...
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer