Nieuwe mededingingswet hervormt Belgische Mededingingsautoriteit
De mededingingswet van 3 april 2013 omvat twee grote nieuwigheden: de hervorming van de Belgische Mededingingsautoriteit en de creatie van een nieuw instrument zodat man kan ingrijpen bij problemen op het vlak van de prijzen. De hervorming van de Belgische Mededingingsautoriteit moet tegen de herfst operationeel zijn. Wat is de impact van de nieuwe mededingingsregels voor de dagdagelijkse praktijk van uw onderneming?
De Wet van 3 april 2013 houdende invoeging van boek IV "Bescherming van de mededinging" en van boek V "De mededinging en de prijsevoluties" in het Wetboek van economisch recht (Belgisch Staatsblad van 26 april 2013) hervormt de mededingingsautoriteit en wijzigt de regels inzake prijscontrole.
Mededingingsautoriteit
De mededingingsautoriteit wordt omgevormd tot een onafhankelijke autoriteit, met één bestuursorgaan dat bevoegd is voor zowel het onderzoek van de inbreuken als voor de beslissing over vermoede inbreuken en aangemelde concentraties. De vernieuwde structuur bestaat uit een directiecomité met een voorzitter, een auditeur-generaal, een directeur economische studies en een directeur juridische studies. De voorzitter zal het beslissingscollege voorzitten. De auditeur-generaal zal de onderzoeken leiden. De Mededingingsautoriteit zal de kartels niet alleen opsporen, maar ook berechten. Tegen een veroordeling door het Mededingingscollege kan beroep worden ingesteld bij het hof van beroep te Brussel.
Nieuw is de invoering van een schikkingsprocedure naar Europees voorbeeld: voor de auditeur een ontwerp van beslissing neerlegt, kunnen ondernemingen een inbreuk erkennen, in ruil voor een lagere boete.
Het is verder de bedoeling dat het Mededingingscollege zich binnen twee maanden uitspreekt over een verzoek om voorlopige maatregelen.
De meest opvallende nieuwigheid is wel dat bij zware kartelinbreuken ook het management kan worden gestraft. Zij kunnen persoonlijke boetes oplopen tot 60.000 euro (incl. opdeciemen). Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij aan die vervolging ontsnappen als ze de andere ondernemingen die bij het kartel zijn betrokken, (ver)klikken.
Prijsevolutie
Als er problemen rijzen met prijzen of marges, bij een abnormale prijzenevolutie, of een structureel marktprobleem, dan zal de Belgische Mededingingsautoriteit voor een periode van maximaal zes maanden voorlopige maatregelen kunnen opleggen. Die maatregelen (zoals het tijdelijk bevriezen van prijzen of het opleggen van maximumprijzen) kunnen worden opgelegd op voorstel van het "Prijzenobservatorium". Dit Prijzenobservatorium maakt deel uit van de FOD Economie.
Vanaf wanneer?
De datum waarop de nieuwe regels in werking treden, wordt nog bepaald bij koninklijk besluit. Het is de bedoeling dat deze regels nog dit najaar in werking treden.
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer