Nieuwe sanctie bij niet neerlegging jaarrekening: ambtshalve doorhaling van de vennootschap in de KBO
Het opstellen en neerleggen van een jaarrekening moet gebeuren binnen strikte termijnen. Een vennootschap die drie opeenvolgende boekjaren geen jaarrekening neerlegt, riskeert binnenkort een nieuwe sanctie: een ambtshalve doorhaling van de vennootschap in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).
Termijnen goedkeuring en neerlegging jaarrekening
Het bestuursorgaan moet uiterlijk binnen de zes maanden na de afsluitingsdatum van het boekjaar de jaarrekening ter goedkeuring voorleggen aan de algemene vergadering. Binnen de dertig dagen na die goedkeuring én ten laatste zeven maanden na de afsluitdatum van het boekjaar, moet de jaarrekening worden neergelegd bij de Balanscentrale van de Nationale Bank. Omdat het boekjaar van de meeste vennootschappen samenvalt met het kalenderjaar, moet de jaarrekening dus uiterlijk op 31 juli worden neergelegd. Wie die neerleggingsverplichting niet (tijdig) nakomt, wordt gesanctioneerd (administratief, burgerlijk, strafrechtelijk, gerechtelijk).
Huidige (gerechtelijke) sanctie
Een vennootschap die drie opeenvolgende boekjaren geen jaarrekening neerlegt, riskeert een gerechtelijke ontbinding. Iedere belanghebbende of het openbaar ministerie kan aan de rechtbank van koophandel van het rechtsgebied waar de vennootschap haar maatschappelijke zetel heeft, de ontbinding van deze niet actieve of slapende vennootschap vragen, behoudens regularisatie van de toestand tijdens de loop van het geding. Deze procedure is erg tijdrovend en wordt dan ook zelden toegepast. De regering voorziet daarom in het kader van haar begrotingsopmaak van 2013 in twee nieuwe ambtshalve doorhalingen van vennootschappen in de Kruispuntbank van Ondernemingen (wetsontwerp houdende dringende bepalingen inzake fraudebestrijding van 22 april 2013, DOC 2763/001).
Nieuwe sanctie: ambtshalve doorhaling in KBO
De beheersdienst van de KBO zal (vanaf 1 juli 2013 ?) vennootschappen ambtshalve doorhalen die hun verplichting tot het indienen van de jaarrekening gedurende ten minste drie opeenvolgende boekjaren niet vervullen. Het gaat om vennootschappen die door het wetboek van vennootschappen als niet meer actief worden beschouwd. Deze informatie is nuttig voor de KBO-gebruikers. Omdat de vermelding van de doorhaling voor iedereen toegankelijk is (via de onlinetoepassing Public Search van de KBO), wordt de onderneming aangezet om haar indieningsverplichting te vervullen.
De beheersdienst van de KBO zal vennootschappen ambtshalve ook doorhalen die aan een aantal cumulatieve criteria voldoen op basis waarvan de onderneming, die op juridisch vlak wel bestaat, in feite als niet meer bestaande kan worden beschouwd. Het gaat om de volgende 5 voorwaarden:
sedert minimum drie jaar niet beschikken over actieve hoedanigheden, activiteiten of vestigingseenheden, ingeschreven in de KBO;
ingeschreven zijn in de KBO met een actieve status;
niet beschikken over lopende toelatings- of hoedanigheidsaanvragen, ingeschreven in de KBO;
sinds 7 jaar geen enkele wijziging aan de ingeschreven gegevens in de KBO hebben uitgevoerd;
sinds 7 jaar geen enkele andere publicatie dan die van de jaarrekeningen, in de Bijlagen van het Belgisch Staatsblad of in het Belgisch Staatsblad hebben uitgevoerd.
Enkel de vennootschappen met een actieve status zullen worden geschrapt. Hier worden de vennootschappen bedoeld die hun oprichtingsakte hebben neergelegd bij de handelsrechtbank (en dus rechtspersoonlijkheid hebben) en die zich niet bevinden in een situatie van sluiting van faillissement, sluiting van vereffening, die niet zijn ontbonden door een fusie of een splitsing of nietig werden verklaard (of stopgezet wegens dubbel gebruik).
De doorhalingen worden gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad en zijn voor iedereen zichtbaar via de onlinetoepassing Public Search van de KBO.
Intrekking doorhaling in KBO
Ondanks de doorhaling blijven de gegevens van de geschrapte bedrijven beschikbaar voor de administratie en voor de burgers. De doorhaling leidt immers niet tot de ontbinding van de vennootschap. De doorgehaalde vennootschappen blijven juridisch bestaan.
Als een onderneming haar rekeningen indient, wordt de doorhaling ingetrokken. Voor vennootschappen die geen rekeningen moeten indienen, wordt de doorhaling ingetrokken vanaf wanneer aan 1 van de criteria niet meer is voldaan.
Net als de doorhalingen wordt ook de intrekking van de doorhaling gratis gepubliceerd in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer