Bekendmaking van vennootschapsakten en vzw-akten: tarieven vanaf 1 januari 2013
Ondernemingen en verenigingen die teksten moeten neerleggen op de griffie van de rechtbank van koophandel, gebruiken hiervoor speciale formulieren. Het bedrag dat ze moeten betalen bij neerlegging van die akte, is afhankelijk van hun rechtsvorm en van het onderwerp van de akte. Er is een tarief voor een oprichtingsakte en voor een wijzigingsakte. De kosten voor de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van die akten worden elk jaar geïndexeerd. De nieuwe tarieven gelden vanaf 1 januari.
Akten
De kosten voor bekendmaking van akten in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bedragen vanaf 1 januari 2013:
1° voor ondernemingen en Europese economische samenwerkingsverbanden:
- 201,60 euro of 243,94 euro incl. 21% btw voor een oprichtingsakte
- 126,00 euro of 152,46 euro incl. 21% btw voor een wijzigingsakte
2° voor (internationale) verenigingen zonder winstoogmerk, stichtingen en organismen voor de financiering van pensioenen:
- 133,60 euro of 161,66 euro incl. 21% btw voor een oprichtingsakte
- 100,80 euro of 121,97 euro incl. 21% btw voor een wijzigingsakte
Er zijn twee formulieren voor verenigingen en twee voor ondernemingen die teksten moeten neerleggen op de griffie van de rechtbank van koophandel. Die speciale formulieren kan u terugvinden op de website van de Federale Overheidsdienst Justitie.
3° voor mededelingen zoals de neerlegging van de (geconsolideerde) jaarrekening:
- 60,80 euro of 73,57 euro incl. 21% btw.
Aankondigingen
Een aankondiging inlassen in het Belgisch Staatsblad komt op 4,60 euro of 5,57 euro incl. 21% btw per regel van maximaal 70 karakters (o.m. voor de oproeping tot de algemene vergadering, de aankondiging van een faillissement of van een liquidatiebonus). De publicatie is gratis als u de tekst online invoert.
Hoe betalen?
De publicatiekosten betalen, kan u:
per cheque uitgeschreven op naam van het Belgisch Staatsblad
per postwissel op naam van het Belgisch Staatsblad
via overschrijving of storting op rekeningnummer BE 48 6792 0055 0227 van het Belgisch Staatsblad met BIC-code PCHQBEBB
Raadplegen van gepubliceerde akten
Akten van rechtspersonen (verenigingen, ondernemingen, e.d.) verschijnen sinds 1 juli 2003 samen in de bijlage bij het Belgisch Staatsblad. Door de invoering van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) is de publicatieprocedure voor verenigingen identiek aan die van de ondernemingen. Alle akten van ondernemingen gepubliceerd vanaf 1 januari 1997 zijn online beschikbaar (ga naar http://www.ejustice.just.fgov.be/tsv_pub/index_n.htm =>
rubriek 'akten van rechtspersonen' of 'referentiedatabank rechtspersonen').
Kopies van gepubliceerde akten van rechtspersonen die u niet via de website kan downloaden, worden via de post verstuurd mits betaling van een toeslag per akte. Bestellen kan via bestellingen.staatsblad@just.fgov.be, via fax (02/511 01 84 met de vermelding t.a.v. de dienst verkoop) of via brief (Antwerpsesteenweg 53 te 1000 Brussel).
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer