Geef uw personeel eens een appeltje voor de dorst
Fruit is lekker en gezond. De overheid wil dan ook graag de consumptie van fruit bevorderen. Ze doen dat onder andere door het mogelijk te maken op een fiscaal vriendelijke manier gratis fruit uit te delen aan uw werknemers.
Gratis bedelen van drank
U kan aan uw personeel gratis frisdrank, bier, koffie, soep of thee bedelen. De kosten die u daarvoor maakt zijn volledig fiscaal aftrekbaar. Bij uw werknemers wordt dit als een vrijgesteld sociaal voordeel behandeld, m.a.w. zij hoeven hierop geen belasting te betalen (het is dus geen belastbaar voordeel van alle aard).
Ook de btw die u (als ondernemer) betaalde bij de aankoop van deze dranken, is volledig aftrekbaar.
Ook voor fruit
Blijkbaar delen steeds meer werkgevers fruit uit aan hun personeelsleden. De Vlaamse minister-president Kris Peeters kreeg de vraag of dit ook op fiscaal vriendelijke wijze kon. Hij nam contact op met zijn federale collega Steven Vanackere, minister van Financiën.
De minister van Financiën ondernam daarop de nodige actie.
Sinds augustus kan u ook gratis fruit uitdelen aan uw personeel. De fiscus heeft hiervoor een korte circulaire met uitleg uitgebracht (circulaire van 8 augustus 2012).
Daarin wordt bevestigd dat:
u als werkgever de kosten voor het fruit volledig als beroepskosten kan aftrekken;
het fruit voor uw personeel een sociaal voordeel uitmaakt dat vrijgesteld is van personenbelasting. Dit is eigenlijk ook wel logisch: het zou erg complex en tijdrovend worden om de waarde van het voordeel van alle aard van één appel te berekenen.
Let wel op: het gaat enkel over fruit uitgedeeld tijdens de werkuren om ter plaatse genuttigd te worden. Fruit dat op een andere wijze aan het personeel wordt verstrekt, bv. als fruitmand of in grotere hoeveelheden, om mee naar huis te nemen en daar in familiaal verband te worden geconsumeerd, valt niet onder deze regeling. In dat geval verstrekt u wel een belastbaar voordeel van alle aard.
Btw?
Voorlopig heeft de btw-administratie haar tolerantie nog niet uitgebreid tot fruit. De btw die u betaalt op het fruit, is dus tot nader order niet aftrekbaar.
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer