Geef uw personeel eens een appeltje voor de dorst
Fruit is lekker en gezond. De overheid wil dan ook graag de consumptie van fruit bevorderen. Ze doen dat onder andere door het mogelijk te maken op een fiscaal vriendelijke manier gratis fruit uit te delen aan uw werknemers.
Gratis bedelen van drank
U kan aan uw personeel gratis frisdrank, bier, koffie, soep of thee bedelen. De kosten die u daarvoor maakt zijn volledig fiscaal aftrekbaar. Bij uw werknemers wordt dit als een vrijgesteld sociaal voordeel behandeld, m.a.w. zij hoeven hierop geen belasting te betalen (het is dus geen belastbaar voordeel van alle aard).
Ook de btw die u (als ondernemer) betaalde bij de aankoop van deze dranken, is volledig aftrekbaar.
Ook voor fruit
Blijkbaar delen steeds meer werkgevers fruit uit aan hun personeelsleden. De Vlaamse minister-president Kris Peeters kreeg de vraag of dit ook op fiscaal vriendelijke wijze kon. Hij nam contact op met zijn federale collega Steven Vanackere, minister van Financiën.
De minister van Financiën ondernam daarop de nodige actie.
Sinds augustus kan u ook gratis fruit uitdelen aan uw personeel. De fiscus heeft hiervoor een korte circulaire met uitleg uitgebracht (circulaire van 8 augustus 2012).
Daarin wordt bevestigd dat:
u als werkgever de kosten voor het fruit volledig als beroepskosten kan aftrekken;
het fruit voor uw personeel een sociaal voordeel uitmaakt dat vrijgesteld is van personenbelasting. Dit is eigenlijk ook wel logisch: het zou erg complex en tijdrovend worden om de waarde van het voordeel van alle aard van één appel te berekenen.
Let wel op: het gaat enkel over fruit uitgedeeld tijdens de werkuren om ter plaatse genuttigd te worden. Fruit dat op een andere wijze aan het personeel wordt verstrekt, bv. als fruitmand of in grotere hoeveelheden, om mee naar huis te nemen en daar in familiaal verband te worden geconsumeerd, valt niet onder deze regeling. In dat geval verstrekt u wel een belastbaar voordeel van alle aard.
Btw?
Voorlopig heeft de btw-administratie haar tolerantie nog niet uitgebreid tot fruit. De btw die u betaalt op het fruit, is dus tot nader order niet aftrekbaar.
| 17.12.2020:
Consumptiecheques: een cadeau met vraagtekens
Met de zogenaamde Corona II–wet voerde de regering de zogenaamde consumptiecheque in. Een niet-belastbaar voordeel voor werknemers maar wel met heel wat beperkingen en voorwaarden.
Lees meer
| 14.12.2020:
De bedrijfsfietsen worden niet gebruikt… hoe zit dat fiscaal en sociaal?
Enkele jaren geleden besliste de wetgever om het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer aan te moedigen. Wie met zijn eigen fiets naar het werk pendelt, kan van een belastingvrije vergoeding genieten en het voordeel verbonden aan de bedrijfsfiets wordt zo min mogelijk belast. Maar door corona moeten de werknemers niet naar kantoor. Heeft dat een impact?
Lees meer
| 08.12.2020:
Fiscale gevolgen voor zelfstandigen van uitstel van betaling van sociale bijdragen
De vorige regering besliste om zelfstandigen uitstel van betaling te verlenen voor de betaling van hun sociale bijdragen. Maar wat is de impact daarvan op de fiscale aftrekbaarheid van die bijdragen?
Lees meer