Feestdagen 2013: Vervangingsdagen vastleggen vóór 15 december
Feestdagen die samenvallen met een zondag moeten steeds worden vervangen. Onze nationale feestdag valt volgend jaar op zondag 21 juli 2013. U kan die dag vervangen op verschillende manieren. Vóór 15 december a.s. moet u de vervangingsdatum bekendmaken.
Feestdagenreglementering
Uw werknemers mogen tijdens de tien wettelijke feestdagen per jaar niet werken. De feestdagenreglementering voorziet echter in heel wat afwijkingen voor specifieke werken of bedrijven. Denk aan bakkers, ziekenhuizen, rusthuizen, hotels, enz. Als zondagsarbeid is toegestaan, mogen werknemers tijdens een feestdag wel werken en hebben zij recht op "inhaalrust".
Noteer alvast de tien wettelijke feestdagen van 2013:
Nieuwjaar: dinsdag 1 januari 2013
Paasmaandag: maandag 1 april 2013
Feest van de Arbeid: woensdag 1 mei 2013
O.L.H. Hemelvaart: donderdag 9 mei 2013
Pinkstermaandag: maandag 20 mei 2013
Nationale feestdag: zondag 21 juli 2013
O.L.V. Tenhemelopneming: donderdag 15 augustus 2013
Allerheiligen: vrijdag 1 november 2013
Wapenstilstand: maandag 11 november 2013
Kerstmis: woensdag 25 december 2013
Vervangingsdagen 2013
Als feestdagen samenvallen met een zondag of een gewone inactiviteitsdag (d.i. een dag waarvoor het arbeidsreglement voorziet dat er niet wordt gewerkt, meestal de zaterdag als werknemers 5 dagen werken), hebben uw werknemers recht op een vervangingsdag. Die vervangingsdag wordt vastgesteld op een gewone activiteitsdag in uw onderneming.
Feestdagen die samenvallen met een zondag, moeten steeds worden vervangen. In 2013 moet u een vervangingsdag vaststellen voor de nationale feestdag die valt in een weekend op zondag 21 juli.
Verschillende manieren zijn mogelijk.
Individueel akkoord: uw werknemers mogen vervangingsdagen vrij opnemen zoals bepaald in uw arbeidsreglement of in een akkoord met uw personeel.
Collectief akkoord: u kan de vervangingsdagen collectief vastleggen in de ondernemingsraad, met de vakbondsafvaardiging als er geen ondernemingsraad is of met de meerderheid van de werknemers bij gebreke van (akkoord met de) vakbondsafvaardiging. Komt u met die niveaus tot geen beslissing, dan kan het met elke werknemer individueel.
Geen akkoord: u legt geen vervangingsdagen vast. De feestdag wordt vervangen door de eerstvolgende activiteitsdag, meestal de maandag.
Vóór 15 december 2012 moet u een gedateerd en ondertekend bericht uithangen in de lokalen van uw onderneming met de data van de vervangingsdagen of met de bepaling dat uw werknemers de vervangingsdagen vrij mogen opnemen. Een kopie van dit bericht moet u als bijlage opnemen bij het arbeidsreglement. Een tweede kopie bezorgt u binnen acht dagen aan de sociale inspectie.
Regionale feestdagen
De regionale feestdagen zijn geen wettelijke feestdagen: 11 juli voor de Vlaamse Gemeenschap, 27 september voor de Franse Gemeenschap en 15 november voor de Duitstalige Gemeenschap. Als die feestdagen op een zondag of een inactiviteitsdag vallen, bent u alleen verplicht deze dagen te vervangen als uw onderneming of sector heeft beslist er een vrije dag van te maken.
| 27.01.2022:
Minder Vlaamse successierechten op vriendenerfenis
Vlaanderen voerde midden 2021 de vriendenerfenis in. Die techniek laat u toe om aan niet-familieleden of ‘verre’ familieleden een deel van uw nalatenschap over te maken zonder dat de fiscus het grootste deel inpikt.
Lees meer
| 21.01.2022:
Wonen op kosten van de vennootschap… Soms wel, soms niet
De rechtspraak is niet eenduidig: als een vennootschap een woning in eigendom heeft, en deze woning enkel of vooral dient voor de huisvesting van de zaakvoerder, zijn de kosten verbonden aan die woning dan aftrekbaar? De rechtbank van Gent vond onlangs van niet, maar het hof van beroep van Gent vond op bijna hetzelfde moment van wel.
Lees meer
| 18.01.2022:
Liquidatiereserve en vennootschap-aandeelhouder
De liquidatiereserve laat een ondernemer die zich in een vennootschapsvorm organiseert, toe om een spaarpotje op te bouwen dat bij stopzetting van de vennootschap belastingvrij kan uitgekeerd worden. Maar die belastingvrijstelling geldt niet voor de aandeelhouders die zelf de vorm van een vennootschap hebben. Een oplossing biedt zich aan.
Lees meer