Beroepskosten : welke kledijkosten zijn aftrekbaar ?
Welke beroepskosten zijn aftrekbaar en welke niet ? Dat is niet altijd even duidelijk. In dit artikel bekijken we hoe het zit met kledijkosten. Deze zijn in de regel niet aftrekbaar, maar in sommige gevallen wel.
De regel : niet aftrekbaar
Kledijkosten zijn in principe privékosten. Het is dan ook logisch dat die in principe niet als beroepskosten afgetrokken mogen worden. Ze beantwoorden immers niet aan de belangrijkste voorwaarde voor aftrekbaarheid : kosten gemaakt om een belastbaar inkomen te verwerven of behouden. Dit blijft zo, zelfs als de kledij wel tijdens het uitoefenen van de beroepsactiviteit gedragen wordt, bv. de kosten voor het maatpak van een zakenman zijn niet aftrekbaar.
Dit aftrekverbod geldt voor de aankoopkosten van de kledij, maar ook voor huur- of onderhoudskosten van kledij.
Als u aan uw personeel gratis kledij ter beschikking stelt, vormt dit voor hen een belastbaar voordeel van alle aard. Dit wil dan ook zeggen dat de door uw onderneming gemaakte kosten in dat geval wel aftrekbaar zijn.
De uitzondering : specifieke beroepskledij
Sommige beroepskledij is echter zo specifiek, dat ze eigenlijk niet in het privéleven gedragen kan worden. Voor deze kledij bestaat er dus wel een direct causaal verband met het uitoefenen van de beroepswerkzaamheid. Deze kosten zijn wel aftrekbaar.
Specifieke beroepskledij is enerzijds kledij die de werknemer verplicht is te dragen op basis van
de reglementering inzake arbeidsbescherming;
een collectieve arbeidsovereenkomst;
en die niet als gewone vrijetijdskledij gedragen kan worden.
Voorbeelden
Helmen, overalls, brandwerende pakken, veiligheids(hand)schoenen en laarzen. Daarnaast ook schorten, mutsen en uniformen.
Ook andere kledij kan als specifieke beroepskledij worden beschouwd, als de volgende voorwaarden zijn vervuld :
de kledij wordt gedragen bij het uitoefenen van de beroepsactiviteit;
de kledij is aan de beroepsactiviteit aangepast;
de kledij is wegens de aard van het beroep verplicht, noodzakelijk of gebruikelijk;
de kledij mag niet kunnen dienen als gewone kledij die ook in het privéleven gebruikt kan worden.
Voorbeelden
Het uniform van een stewardess of hostess, een doktersjas, de schort of werkvest van een bakker of slager, de toga van een advocaat, de overall van een garagist,...
| 24.02.2021:
Bestuursmandaat … om voldoende leden te hebben
De hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap of van een vzw heeft juridische gevolgen. Ook als u die hoedanigheid slechts pro forma heeft of als vriendendienst. Het Hof van Cassatie bevestigt dat elke individuele bestuurder verplicht is toezicht te houden op de medebestuurders, ook al was dat mandaat niet echt zo bedoeld.
Lees meer
| 22.02.2021:
Btw-controle van permanent verlieslatende activiteiten
Wie zijn (uit de hand gelopen) hobby in een zelfstandige activiteit omzet om de verliezen ervan te kunnen aftrekken van andere inkomsten, moet uitkijken. Via datamining haalt de fiscus ondernemingen die permanent verlies lijden eruit en wordt, na controle, het verlies van de activiteit op nul gezet. Nu zet de fiscus de aanval ook in op de btw-aftrek.
Lees meer
| 15.02.2021:
Het saldo van uw bankrekening in handen van de fiscus
Sinds 2014 moeten banken aan het Centraal Aanspreekpunt of “CAP” laten weten wie er allemaal een rekening heeft bij Belgische banken. Dat laat de fiscus toe om, bij een onderzoek, met slechts één vraag aan het CAP, kennis te krijgen van de rekeningen van een belastingplichtige. Het saldo moest niet gecommuniceerd worden. Maar dat is veranderd op 1 januari 2021.
Lees meer